Biometrikus személyazonosító

A biztonsági szakemberek megkezdik a fenyegetettségi és sebezhetőségi vizsgálatokat az Egyesült Királyság Nemzeti Személyazonossági Nyilvántartó (National Identity Register) rendszerén azzal a céllal, hogy az éles működésnél már esély se legyen a rendszer feltörésére, valamint védett legyen az illetéktelenek behatolásával szemben.

Hirdetés

Az új, biometrikus adatokat is tartalmazó személyazonosító igazolvánnyal kapcsolatban vannak még vitatott kérdések, amelyeket a parlamenten is keresztül kell vinni, a nyilvántartó adatbázis és az ahhoz kapcsolódó biztonsági előírások sem léteznek még, ellenben az elvárások és követelmények tekintetében nagyban fog hasonlítani a már működő rendszerekhez, mint például az útleveleket tartalmazó adatbázishoz. Ezért a hat hónapig tartó vizsgálatokat ez utóbbin kezdik meg 10 000 önkéntes jelentkező biometrikus (írisz és ujjlenyomat) adatainak felvitele segítségével és azok ellenőrzésével.

A vizsgálatok egyik feladata annak a felmérése is, hogy a biometrikus adatok alapján nehezen besorolható személyek regisztrálásánál milyen hibaszázalékok mérhetők, illetve milyen speciális megoldásokat kell alkalmazni majd a személyigazolvány bevezetése esetén.

A Nemzeti Személyazonossági Nyilvántartóval kapcsolatban felmerülhet a kérdés, hogy lekérdezhetővé válnak-e más adatok is ilyen módon a hatóságok számára, azonban a kormányzat részéről egyértelmű az állásfoglalás, amely szerint nem lehet mindenki által hozzáférhetővé tenni az állampolgárok személyes – például egészségi állapotra, adózásra vonatkozó – információt.

Szabó Áron (BME IK ITSec Csoport – IHM-együttműködés)

Hirdetés