Benq: 8,5 GB-os lemezeket író DVD-író

Hirdetés

Két éves kutatás után sikerült a Philipsnek és a Mitsubishinek 8,5 GB kapacitású, kétrétegű írható DVD+R lemezt gyártani. Az év végéig standardizálni is fogják a kétrétegű DVD+RW formátumot.

A Benq jövő áprilisra ígéri íróját (DW-820A), amely 2,4-szeres tempóval írja majd ezeket a lemezeket. Ezzel a sebességgel 8,5 GB adatot 45 perc alatt lehet majd DVD-re írni. Valószínű, hogy a bejelentett új író amúgy egyezni fog a DW-800A-val, azaz DVD+R lemezeket nyolcszorosan, DVD+RW korongokat négyszeresen írja majd. A mínuszos formátumot azonban nem kezeli a készülék.


Forrás: www.chip.de

A Philips és a Benq információi alapján az új lemezek kompatibilisek lesznek a DVD-9 szabvánnyal, azaz a kétrétegű videó DVD-kkel. A kompatibilitásnak köszönhetően az új lemezek gond nélkül lejátszhatók lesznek asztali DVD-lejátszókkal.

A gyártó nem adott hírt arról, hogy vajon az eddigi írók egy BIOS-frissítéssel fogják-e majd írni tudni a 8,5 GB-os lemezeket. Elméletileg nem kizárt ennek a lehetősége, hiszen azonos technológiákat alkalmaznak majd. Az mindenesetre biztos, hogy a négyszeres írók nem tudnak majd mit kezdeni az új lemezekkel – már ami az írást illeti.

  • Kapcsolódó cégek:
  • BenQ

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés