Bemutatta az okoskerékpár koncepcióját a Samsung

Hirdetés

Az okos technológiák előtt nagy jövő áll, főleg ami a közeledési szektort és a járműipart illeti, így nyilvánvaló, hogy az egyes gyártók sem akarnak kimaradni a biztosnak látszó üzletből, ezért mindenki igyekszik még időben letenni a névjegyét. A Samsungnak valószínűleg ez kevésbé okoz fejtörést, hiszen jelentős tapasztalattal bírnak az autóiparban (elég csak a Renault Samsung Motors-ra gondolni) ám most a kerékpárokra vetették ki hálójukat, nem is akárhogyan! Összeálltak Giovanni Pelizzoli váztervezővel, hogy a Samsung Maestros Acadedmy-vel közösen megalkossák a kifejezetten városi használatra szánt okoskerékpárt, a Smart Bike-ot, amibe olyan technológiák kerültek, amelyek biztonságosabb közlekedést és a könnyebb tájékozódást ígérnek, no és persze egy kis közösségi funkciót is csempésztek bele.


[+]

A Samsungra jellemző kék színben pompázó kerékpár többek között képes maga köré, az aszfaltra virtuális kerékpársávot vetíteni a beépített lézerek segítségével, ami nem csak a sávtartást segíti, de a forgalom többi résztvevője számára is jobban láthatóvá teszi az úton haladó kerékpárost, akik pontosabban felmérhetik, hogy a kétkerekűnek mennyi helyre van szüksége az úttesten. Egy beépített hátrafelé figyelő kamera is helyet kapott a formás vázban, ezáltal hátrafordulás és külön visszapillantó nélkül is felmérhető a mögöttes forgalom. Mindezek összeköttetésben állnak a vázba rejtett, akkumulátorral táplált, meglehetősen közkedvelt Arduino platformmal, ami Bluetooth-on kommunikál a kormány közepére mágnesesen felpattintott okostelefonnal, ahonnan a felsorolt funkciók könnyedén aktiválhatóak vagy kikapcsolhatóak.

Sőt az okostelefon automatikusan is képes lézerfények kezelésére a fényérzékelő adatai alapján. Nem hiányozhat a vázból a GPS sem, ami elméletben akár lopásvédelmi funkciót is elláthatna a beépített Wi-Fi segítségével, de a koncepció szerint egyelőre a telefonon futó alkalmazás számára gyűjti adatokat és jelöli a térképen az aktuális helyzetet, amit akár a közösségi oldalakon is megoszthatunk – illetve azt is megnézhetjük, hogy mely ismerősök vannak a közelben. A Samsung szerint ez még csak a kezdet, hiszen az okoskerékpár tudástára a jövőben bővülni fog, de arról egyelőre nem esett szó, hogy tervezik-e a sorozatgyártást.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés