Bemutatkozott az AMD virtualizációs technológiája

Az AMD egy austini rendezvényen első ízben mutatta be a nyilvánosság előtt Pacifica kódnevű virtualizációs technológiáját, amely x86-os architektúrájú szerver-, asztali és mobil processzorokban is meg fog jelenni – mégpedig a vállalat tervei szerint 2006 első félévében. A Pacifica fejlesztése jó ütemben halad, ezt jelzi az is, hogy specifikációit már áprilisban közzéteszik.

A szerverek piacán már jó ideje jelen lévő különféle virtualizációs technológiák segítségével a hardverek erőforrásai ún. partíciók kialakításával oszthatók meg operációs rendszerek, illetve alkalmazások között. Ez jelentheti azt is, hogy egy mikroprocesszoron több partíciót létrehozva egyszerre több operációs rendszer fut, de léteznek eljárások több rendszer – lényegében a hardvertől függetlenített – összefogására is. A virtualizációval tehát hatékonyabbá lehet tenni a hardver kihasználtságát, biztosítani lehet a különféle alkalmazások számára a szükséges (akár dinamikusan változó) erőforrásokat, mindez pedig közvetve a rendelkezésre állás, a menedzselhetőség és a biztonság javulásához vezethet, s akár a hardverköltségek csökkentéséhez is hozzájárulhat.

Saját hardveralapú virtualizációs technológiája kidolgozásában az AMD szoftveres megoldásokat szállító partnerekkel, a Microsofttal, a VMware-rel és a Xen Source-szal is együttműködik. A Pacifica mind az egy-, mind a kétmagos 64 bites processzorokban meg fog jelenni – közölte az AMD.

A virtualizáció tekintetében azonban úgy tűnik, az Intel kerül lépéselőnybe, hiszen a hírek szerint már ebben az évben megjelennek kereskedelmi forgalomban a (korábban Vanderpool kódnéven ismert) Virtualization Technology-val ellátott processzorai szerverek és kliensgépek számára egyaránt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés