Belső meghajtók élete a PC-n kívül

[A Hét Hardvere] Bizonyára sokunkkal előfordult már olyan eset, hogy jó lett volna az egyik - gépünkbe beépített - meghajtót máshova vinni. Merevlemezekre és egyéb, 3,5"-os helyre illeszkedő IDE, illetve SCSI egységekre már eddig is megoldást kínáltak a mobil keretek (mobile rack), bár használhatóságukat csökkentette, hogy a fogadónak is rendelkeznie kell hasonló kerettel.

Hirdetés

A mobil keret nagyhatalom, a ViPower immáron külső házakból is széles skálát kínál, amelynek a Smart tagjai a legérdekesebbek. Ez a sorozat tartalmaz egy 5,25" és egy 3,5" egységes meghajtót befogadni képes házat, illetve különféle interfészekhez egy-egy kábelt. A kínálatból igényeinknek megfelelően válogathatunk, sőt akár egy házhoz (egységhez) többféle kábelt is vehetünk, a különféle felhasználások végett. Létezik PC Card (PCMCIA), CardBus, USB 1.1 és 2.0, valamint IEEE1394 FireWire/i-Link kábel.

Sajnos árban nem vetekedhetnek a Smart házak az egyszeri mobil keretekkel, ugyanis itt nem csupán egy egyszerű műanyag szerkezetről és csatlakozóról van szó, hanem vezérlő elektronikára is szükség van. Azonban egyszeri befektetéssel hasznos társat kaphatunk, amelyben például az optikai meghajtót könnyen cserélhetjük majd CD újraíróról kombó meghajtóra, majd DVD íróra - egységünk mindig mobil marad, de a mobilitás felárát csak egyszer kell megfizetni, szemben a gyárilag külső egységek vásárlásánál. Az USB 2.0 és a FireWire általános elterjedése ráadásul tisztességes adatátviteli sebességeket tesz lehetővé.

Egy ilyen külső ház notebook felhasználók számára kimondottan hasznos lehet, de asztali gépeknél is lehet helyet találni neki: zajos gépünket távolabb, sőt akár másik szobába helyezhetjük, míg a szükséges meghajtó mindig kéznél lehet (észszerű határokon belül - vegyük figyelembe, hogy minden interfésznek van maximális hosszabbítási távolsága).

Hozzávetőleges nettó árak:

- VP9054V 3,5" IDE egységhez külső ház 12.400
- VP6024V 5,25" IDE egységhez külső ház 15.600
- VP9008 USB 1.1 kábel 7.200
- VP9208 USB 2.0 kábel 10.800
- VP9009 FireWire kábel 14.800
- VP9006 PC Card (PCMCIA) kábel 9.200
- VP9007 CardBus kábel 14.800

Már csak a közvetlenül Ethernetre kapcsolható változat hiányzik...

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés