Bejáratja a 7 nm-es EUV-t az Exynos 9825

A Samsung új csúcskategóriás rendszerchipje az előd másolata, csak modernebb node-on.

A Samsung bejelentette a legújabb rendszerchipjét, amely az Exynos 9825-ös jelzést viseli, és gyakorlatilag a nagyjából fél éve megjelent Exynos 9820 felújításának tekinthető. Emiatt a technikai képességek lényegében megegyeznek az előddel, amelyről az alábbi hírben írtunk. A Cortex-A75-ös processzorklaszter picit gyorsabb lett, mivel már 2,4 GHz-en ketyeg, illetve valószínűleg az MP12-es konfigurációjú Mali-G76-os IGP is nagyobb órajeleket kapott, de a konkrétumok még nem ismertek. Más szempontból viszont gyakorlatilag a Exynos 9820-as SoC köszön vissza.

Hirdetés

A felújítás azonban tartogat egy meglepetést, ugyanis nem szimplán egy új steppingról van szó, hanem a Samsung átültette a korábbi, 8 nm-es LPP node-ra tervezett lapkát a 7 nm-es EUV LPP-re. Ez a lépés abból a szempontból volt logikus, hogy a mérnököknek egy jól ismert dizájnnal kellett bánniuk, ami mindig kedvezőbb, ha egy komolyabb gyártástechnológia lépcsőt kell abszolválni. Márpedig a 8 és 7 nm között szám szerint kicsinek tűnik a különbség, de valójában elég jelentős előrelépést kínál az utóbbi eljárás.

A Samsung a fejlesztéssel kisebb lapkaméretet, illetve alacsonyabb fogyasztást ért el. Ezekre vonatkozóan nincsenek konkrét adatok, viszont az ultramobil szinten még az apróbb előrelépések is számítanak.

A Samsung Exynos 9825 névre keresztelt rendszerchip várhatóan a Galaxy Note10 alapja lesz, és valószínűleg olyan túlzottan hosszú életű nem lesz, mivel látszólag egy pipe cleaner megoldásról van szó, vagyis leginkább arra kell, hogy a mérnökök megismerjék a 7 nm-es LPP node jellegzetességeit, amivel kedvezőbb új generációs lapkát tudnak tervezni rá.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés