Befutottak az első tesztek az Ivy Bridge-ről

Az Ivy Bridge debütálása a legutóbbi adatok birtokában tavaszra várható, és ez azt is jelenti, hogy a termékből már kell lennie mintának. Coolaler fórumán szokás szerint ismét lehetett némi információhoz jutni, hiszen befutottak az első tesztek az érkező APU processzormagjainak teljesítményéről. Természetesen a lapka egy mérnöki minta volt, vagyis az eredményeknek nem érdemes túl sok jelentőséget tulajdonítani, hiszen a megjelenésig még sok dolog változhat. Itt elsősorban a magórajelre gondolunk, ami az aktuális kétmagos mintán csak 1,8 GHz volt. Az alacsony órajel a korai ES (early engineering sample) chipek esetén megszokott, mivel a gyártók elsődleges célja a működés tesztelése, és ahhoz nem kell magas órajel. Természetesen a kereskedelmi verziók gyorsabbak lesznek.

Ivy Bridge 1,8 GHz-es ES
Ivy Bridge 1,8 GHz-es ES (forrás: Coolaler)

Coolaler mintája egyébként 4 MB-os L3 gyorsítótárral rendelkezett és támogatta a Hyper-Threading technológiát is, továbbá a két processzormagon belül egyenként 256 kB-os másodlagos gyorsítótár volt. A kihívó szerepét egy Core i5-2400 töltötte be, amelynek a magórajele a sportszerűség érdekében 1,8 GHz-re lett visszaállítva. Az egy processzormagot kihasználó CPUMark 99-ben az Ivy Bridge 278, míg a Sandy Bridge 276 pontot ért el, továbbá a SuperPI esetében az aktuális generációs termék hozzávetőleg másfél másodperccel hamarabb végzett a számítással. Gyakorlatilag elmondható, hogy az Ivy Bridge nagyjából olyan gyors lesz, mint a Sandy Bridge, de korábban ezt már sejthettük, hiszen az új generációs termék már egy APU lesz, és az Intel bevallottan a grafikus magot szeretné kigyúrni, ami a GPU-s gyorsítást is kihasználó új generációs böngészők terjedését látva jó döntésnek tűnik.

Ivy Bridge és Sandy Bridge teszt Ivy Bridge és Sandy Bridge teszt
Ivy Bridge és Sandy Bridge teszt (forrás: Coolaler) [+]

Coolaler szintén letesztelte a Cinebench 11.5 64 bites verzióját, ahol az Ivy Bridge 1,81, míg a Sandy Bridge 2,61 pontot ért el. Ez az eredmény viszont némileg csalóka, ugyanis a Core i5-2400 processzor négy magot tartalmazott, igaz a Hyper-Threading technológiát nem tudta kihasználni. Éppen ezért nehéz logikus következtetést levonni, hiszen egy többszálú munkavégzésre optimalizált programról van szó. Ennek megfelelően a plusz két mag valós előnyt jelentett a régebbi rendszer esetében, amit nyilvánvalóan képtelen ellensúlyozni a Hyper-Threading.

Ivy Bridge és Sandy Bridge teszt Ivy Bridge és Sandy Bridge teszt
Ivy Bridge és Sandy Bridge teszt (forrás: Coolaler) [+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés