Befejezi az ODD-gyártást a Toshiba

Április elsejétől végleg beszünteti a számítógépekbe építhető optikai egységek gyártását a japán Toshiba Storage Device Division, a vállalat ettől az időponttól kezdve kizárólag merevlemezek fejlesztésére és gyártására koncentrál. A gyártó neve ugyanakkor nem tűnik el teljes mértékben a kínálatból; a CD-, DVD-olvasók, illetve írók ezentúl a 2004-ben létrejött, japán-koreai Toshiba Samsung Storage Technology (TSST) vegyesvállalat égisze alatt fognak piacra kerülni.

Hirdetés

A vegyesvállalat létrehozásának szándékáról először 2003 szeptemberében értesülhetett a szakma, amikor a két gyártó közös közleményében tudatta, hogy a jövőben egymással karöltve kívánnak harcba szállni az egyre erősödő tajvani konkurensekkel. A két gyártó optikai egységeket fejlesztő és előállító divíziójának egy céggé olvasztása idén március végén fejeződik be. Az alapító szerződés értelmében a TSST-ben 51 százalékos részesedést jut a Toshibának, a maradék 49 pedig a Samsungnak.

A TSST jövőjét illetően egyelőre nem teljesen tisztázott, hogy a kék lézeres technológiák körül kialakult, piacszerzésért folytatott harcot hogyan vívja meg egymással a két tagvállalat, hiszen köztudott, hogy a Toshiba a HD DVD formátum egyik létrehozója, illetve oszlopos támogatója, ezzel szemben a Samsung a DVD Forum mellett a rivális Blu-ray Disc Szövetségnek is tagja. A múlt hónapban a vegyesvállalat bejelentette, hogy befejeződött a fejlesztése egy számítógépekbe építhető, illetve egy PC-hez külsőleg csatolható Blu-ray olvasónak, mely vélhetően még az első negyedévben piacra kerülhet Samsung márkanév alatt.

Mindeközben számítógépekbe szerelhető HD DVD olvasó gyártásáról nem érkezett hír a TSST felől, mely egyes spekulációk szerint a Toshiba egyik jelentős mentsvára lehet arra az esetre, ha a következő generációs optikai adattárolók küzdelme során végül alulmaradna a HD DVD formátum.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés