Az X850 XT marad a világ leggyorsabb AGP-s kártyája

A hét elején először a The Inquirer internetes magazinban jelent meg hírként, hogy a világ egyik leggyorsabb grafikus kártyája, a Radeon X1800 a régen nagy hírnévre szert tett Diamond Multimedia révén a PCI Express mellett megjelenik AGP interfésszel ellátott változatban is. Az értesülést ezek után több magazin, köztük a legtöbb magyar internetes szaklap is gyakorlatilag tényként kezelve tárta az olvasók elé, amire tulajdonképpen minden alapjuk megvolt, hiszen a Diamond weboldalán csakugyan feltüntette az AGP-s Radeon X1800 modellt. Mint utólag kiderült, a szokatlan kiépítésű, más gyártók kínálatából érdekes módon hiányzó változat állítólag egy elgépelés eredménye, valójában sosem kerül piacra ilyen típus.

"Az X1800 AGP-s változata nem jelenik meg a piacon" - válaszolt tömören lapunk kérdésére Linda Waty, a Diamond Multimedia képviselője. Hasonló választ küldött a cég az orosz X-bit labs megkeresésére is, annyival kiegészítve a tőmondatot, hogy a cég weboldalán egy sajnálatos elgépelés miatt tűnhettek fel az AGP-s kártya adatai.

Több lap is úgy spekulált, hogy a Diamond kártyája az ATI Rialto nevű, PCI Express – AGP átalakító áramkörét fogja tartalmazni, hasonlóan az ATI több, eredetileg PCIe interfészhez készített, de a régebbi AGP-s csatolóval is forgalomba hozott vezérlőjéhez. Ezek a vezérlők azonban szinte teljes mennyiségben a kanadai gyártó saját üzemeiből kerülnek ki, a partnermárkák igen gyakran csak egy matricával, esetleg valamilyen egyedi hűtési megoldással különböztetik meg termékeiket a konkurencia hasonló megoldásaitól.

Éppen ezért volt nehezen hihető a hét elején felröppent hír, hiszen a Diamond Multimedia manapság már korántsem tündököl olyan fényben, mint hosszú évekkel ezelőtt, a cégnek aligha lenne anyagilag és technikailag lehetősége arra, hogy egyedi kialakítású videokártyákat gyártson az ATI R520-as GPU-jára alapozva. Márpedig más márkáknál hírmondója sem volt AGP-s X1800-as változatoknak, és a korábbi nyilatkozatok alapján az ATI nem is tervezi ilyen modell gyártását, jóllehet elméletileg erre minden lehetősége adott lenne.

Előzmények

Hirdetés