Az okostelefonok megtépázzák a PC-s piacot?

A múlt héten lezajlott GTC (GPU Technology Conference) elsősorban a GPU-s technológiákról szólt, de többször is felmerült a Tegra kulcsfontosságú szerepe az NVIDIA stratégiájában. Jen-Hsun Huang, a vállalat elnök vezérigazgatója az EETimes-nak adott interjújában elmondta, hogy a jövőben az ARM architektúrára épülő termékek lesznek a legkelendőbbek, sőt már most is a legdinamikusabban növekvő processzorarchitektúráról beszélhetünk. Az NVIDIA a kialakuló piacokat a Tegra termékcsaláddal szeretné meglovagolni. A Tegra 250 néven ismert SoC lassan, de biztosan utat talál a termékekbe, és a vállalat nem áll le a fejlesztésekkel sem. Jövőre kerül bemutatásra a harmadik generációs megoldás, mely nem kétséges, hogy jobb képességekkel rendelkezik az elődökhöz viszonyítva.

A Tegra 3 esetében az NVIDIA minden bizonnyal marad a Cortex-A9-es magoknál, ám ezek száma még kérdéses, de két központi egységre érdemes számítani. A vállalat a GTC-n hangsúlyozta, hogy elsősorban az integrált grafikus processzor képességeit fejlesztették, és nem titkolt céljuk ezen a terepen kiépíteni az ellenfelekkel szembeni előnyt. Az aktuális Tegra 250 teljesítménye – a Quadrant tesztprogram eredményei alapján – közel azonos a konkurens Snapdragon MSM8255-höz viszonyítva, amely egy Adreno 205-ös IGP-t alkalmaz. Az utóbbi egység alapjai még az ATI dolgozta ki, ám az AMD eladta a mobil üzletágat a Qualcomm számára. A leggyorsabb megoldásnak a Samsung fejlesztése mondható, mely egy PowerVR SGX540-es grafikus magra épül, és a Cortex-A8-as alapokon nyugvó Hummingbird S5PC110-es processzort használja.

Összességében a fentebb említett SoC-ok közel azonos teljesítményre képesek, így az NVIDIA bizakodva várhatja a Tegra 3 megjelenését, aminek segítségével egyértelműen az élre akarnak törni. Számottevő előnyt jelenthet a CUDA platform támogatása is, mely minden bizonnyal az Androidhoz is elérhető lesz, ám az implementálás még sok időbe telik, így jelenleg a szabványos felületek kihasználására törekednek a fejlesztők. A Tegra 3 mellett a negyedik generációs SoC is készül, ám erről csak említés szintjén beszélt az NVIDIA. A cég évente szeretne új Tegra rendszerrel előállni, ami komoly fejlesztési tempót feltételez.

A vállalat szóvivője egyébként bevallotta a GTC alatt, hogy a Tegra termékcsalád az eredeti ütemtervhez képest késésben van, amit azzal magyaráznak, hogy az első generációs termék esetében túl nagy figyelmet szenteltek a Microsoft szoftvereinek. Even Jensen szerint a mobil termékek piacán az Android lesz a nyerő, és a Tegra 250 már ebbe az irányba lépked. A Google operációs rendszerének 3.0-s verziója az év legvégén érkezik meg, és a tabletek iránti kereslet nagymértékű fellendülését várják tőle a vállalatok.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés