2019. augusztus 20., kedd

Útvonal

Hírek » Életmód rovat

Az NVIDIA Tegra lapkájára épül a Zune HD?

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

A Microsofttal való partnerkapcsolat hatalmas nyereség lenne az NVIDIA számára.

Az NVIDIA Tegra névre keresztelt termékét egy évvel ezelőtt mutatta be, ám az idei Computexen kiderült, hogy a nagyobb gyártók nem nagyon érdeklődnek a lapka iránt. Ismerve a rendszer impozáns képességeit a visszafogott érdeklődés meglehetősen furcsa, ám most ez változhat, ugyanis maga a redmondi óriás tűnt fel a láthatáron.

Testvérlapunk már beszámolt a Microsoft ősszel érkező újgenerációs médialejátszójáról. A Zune HD néven megjelenő rendszer felépítéséről azonban kevés információ látott eddig napvilágot, de az NVIDIA Tegra rendszere tökéletes választás lehet. Bár az érintett vállalatok még nem erősítették meg a partnerkapcsolatot, azonban a Computex alkalmával többször is utaltak az együttműködésre.

A Tegra alkalmazása természetesen az Apple számára rémálom lehet, hiszen az NVIDIA SoC (System-on-Chip) rendszere az alacsony fogyasztás mellett, képes a flash animációk tökéletes futtatására, a HD videók lejátszására, továbbá támogatja a HDMI kimenetet is, így HDTV-n is megnézhetők a Zune HD-n tárolt filmek.

Jen-Hsun Huang az NVIDIA elnök-vezérigazgatója közleményben tudatta, hogy rendkívül pozitívnak látja a Tegra jövőjét. Elmondása szerint a rendszer kiemelt figyelmet kap a cégen belül, és az sem elképzelhetetlen, hogy pár év múlva a Tegra felel majd az NVIDIA bevételeinek több mint feléért.

A vállalat első embere a Computexen tanúsított „passzív” hozzáállás után végre beszélt egy kicsit a grafikus processzor üzletágról is. A zöldek nagy reményt fűznek az új Windows 7 és Mac OS X v10.6 operációs rendszerek heterogén módon programozott modelljéhez, ami lehetővé teszi, hogy a központi egység mellett, a grafikus kártyán található lapka is aktívan kivegye a részét a feladatokból. Jen-Hsun Huang szerint mostantól érdemesebb több pénzt fordítani a videokártyára, még akkor is, ha kevesebb pénz jut majd a processzorra. Természetesen az előbbi nyilatkozat némileg az NVIDIA érdekeit tartja szem előtt, azonban érdemes kicsit jobban belegondolni a történésekbe. A magas számítási teljesítményt követelő feladatokat manapság már érdemes a grafikus processzor segítségével futtatni. Konkrét példával élve már egy gyengébb GeForce, vagy Radeon kártya is gyorsabban transzkódolja a videókat, mint a ma kapható legerősebb központi egység. Nem véletlen, hogy az Intel is szorgosan fejleszti a saját videokártyáját, hiszen már most is óriási potenciál van a GPGPU piacban.

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.