Az NVIDIA esete a reklamáló fogyasztókkal

Nemrég testvérlapunk is beszámolt arról, hogy az NVIDIA meglehetősen komoly pénzösszeget különített el a különböző gyártók laptopjaiba szerelt, hibás grafikus processzorok garanciális javítására. Azonban a problémát ezzel közel sem sikerült orvosolni, mert a „My NVIDIA Fail” blogoldalon egyesült, elégedetlen felhasználók egy része bemerészkedett a jelenleg is zajló NVISION 08 rendezvényre, hogy megpróbálják minden lehetséges úton felhívni a figyelmet sérelmükre.

Az NVIDIA elismerte, hogy az utóbbi időben az átlagosnál jóval több, notebookba tervezett grafikus chip hibásodott meg, és a hiba jellegéről is tudomást szereztek már – ami a kiszivárgott információk szerint anyagfáradásra vezethető vissza. A felhasználók viszont sérelmezik, hogy semmi érdemleges információ nem jelent meg arról, hogy mely chipek vagy notebookok érintettek a meghibásodás ügyében. Hivatalos álláspont szerint a problémák magas hőmérsékleten jönnek elő, így a vállalat a megfelelő óvintézkedések végett figyelmeztette partnereit, hogy a piacra bocsátott termékek hűtése legyen az eddigieknél hatékonyabb, amivel csökkenthető az esetleges meghibásodás esélye. Az NVIDIA-t vezető Jen-Hsun Huang elismerte, hogy hibáztak a tervezés folyamán, de tanultak a leckéből, így a jövőben jobb minőségű anyagokat fognak felhasználni a hasonló gondok elkerülése érdekében.

Az ügyben érintett felhasználók szövetségét Jim Dupont vezeti, aki meglehetősen elszántan nyilatkozta, hogy nyomás alatt fogják tartani az NVIDIA-t, amíg az érintett termékek hivatalos listájával elő nem áll, és vissza nem hívja őket. Dupontról egyébként tudható, hogy éppen az efféle fogyasztóvédelmi akciók jelentik számára a kenyérkeresetet. Bevett stratégiája, hogy minél több kárvallottat felsorakoztatva ostromol meg cégeket, amelyek vagy peren kívül, vagy a bíróság ítélete nyomán végül többnyire fizetnek – az összeg nagyjából 10 százaléka szokott Dupont számlájára vándorolni.

Az elmúlt napokban olyan spekulációk is napvilágot láttak, hogy nem csak a notebookokba gyártott chipekkel lehetnek problémák. A feltételezést elsősorban a GeForce GTX 200 szériás termékek kezdeti magas meghibásodási arányára alapozzák. Az ilyen információkat azonban érdemes fenntartásokkal kezelni, mivel csak az NVIDIA tudja, hogy az egyes lapkák, tokozások gyártásához milyen anyagokat használt fel, így hivatalos megerősítés nélkül tulajdonképpen minden jelenleg kapható GeForce termékre rá lehetne fogni, hogy a fentebb tárgyalt anyagfáradásos hibákkal küszködik.

Azóta történt

Hirdetés