Az NVIDIA az Intelre bízná a chipgyártást

Az NVIDIA ügyvezetője közölte: érdekli őket az a lehetőség, hogy az Intel gyártsa a lapkáikat.

Azt gondolhatnánk, hogy az Intel GPU-piaci törekvéseivel már komoly riválisnak tekinti egymást az NVIDIA és a Santa Clara-i óriás.

Hirdetés

A kép azonban árnyaltabb, nemrég ugyanis az NVIDIA ügyvezetője, Huang Zsen-hszün kijelentette: érdekli őket az a lehetőség, hogy az Intel gyártsa számukra a lapkákat. Hozzátette: az Intelt érdekli, hogy az NVIDIA használná a chipgyáraikat, ők pedig felfedeznék a lehetőségeket. Az effajta megbeszélések ugyanakkor hosszú időt vesznek igénybe.

Az Intel tavaly döntötte el, hogy mások által tervezett chipek gyártását is vállalják, majd dollármilliárdos projekteket jelentett be az USA-ban és Európában, hatalmas chipgyárak és üzemek építésével.


[+]

A befektetőket persze nagyon érdekli, hogy milyen nyilvános vállalások születnek a chiptervező cégek részéről, ki használna Intel-gyárakat. Tavaly állítólag a Qualcomm és az Amazon is arról beszélt, az Intel ügyfele lenne.

Pat Gelsinger ügyvezető a napokban megerősítette az érdeklődéseket, és azt is, hogy megbeszéléseket folytatnak az NVIDIA-val.


[+]

Az NVIDIA-chipek zömét jelenleg a TSMC gyártja, Huang pedig megjegyezte, hogy nem egyszerű ilyen kaliberű félvezető-gyártóvá válni, hiszen nem csak az eljárásokra, technológiákra van szükség, de kultúraszintű változtatásokra is.

Mi lesz a titkokkal?

Az egész történetben valószínűleg mindenkit az érdekel, mi lesz az NVIDIA titkaival. Ezt meg is kérdezték a cég ügyvezetőjétől, nem aggódik-e amiatt, hogy egy riválissal dolgozna. Huang szerint az iparági partnerekbe vetett bizalom és a közös munka kulcsfontosságú, az NVIDIA régóta együtt dolgozik számos céggel, köztük az Intellel is. Ezután kijelentette: az Intel évek óta ismeri a titkaikat.

Hirdetés