Az Intel elvenné a metaverzum kihasználatlan számítási teljesítményét

Az Intel is kér egy szeletet az üzletileg hatalmas lehetőségnek tartott metaverzumból: szoftverrel használnák ki a tétlen eszközök teljesítményét.

Most először beszélt nyilvánosan az Intel arról, hogy milyen stratégia keretében akar bekapcsolódni a metaverzumba. A szokásostól kicsit eltérően lép be a virtuális világba az Intel.

Hirdetés

A metaverzum megfogalmazása igen tág, alapvetően magával ragadó, kiterjedt virtuális világról van szó, amit interneten, mindenféle eszközről lehet elérni. A legtöbb cég alapvetően olyan virtuális világot képzel el, amiben az emberek virtuálisan élnek, fogyasztanak, vásárolnak, kereskednek, de valódi pénzért – a maradék vállalat pedig ezt szolgálná ki technológiailag.

A trend persze még több számítási teljesítményt igényel, így a virtuális világok megteremtésén az NVIDIA fáradozik, a headsetekbe való chipek tervezésén pedig a Qualcomm.

Az Intel úgy kapcsolódna a képbe, hogy létrehozna egy szoftvert, ami a metaverzumban lévő tétlen eszközök számítási teljesítményét hasznosítaná. Raja Koduri maga is megerősítette, hogy szoftverrel kapcsolódnának be ebbe a trendbe, meglévő, kihasználatlan erőforrások kiaknázásával.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Ha egy játékos egy erőforrásigény játékot futtat a laptopján, ami alig bír az adott címmel, akkor a másik szobában lévő, használaton kívüli gamergép erőforrásait a rendszer érzékeli, majd az otthoni hálózaton keresztül hasznosítja, hogy a laptop gyorsabbá váljon. Koduri szerint a szoftver a riválisok lapkáival is működik majd, a felhasználók számára old meg technikai kihívásokat, de az Intel számára generál majd hatalmas árbevételt. Azt akarják elérni, hogy mindenféle hardver részese legyen ennek, és sok nyílt forráskódú megoldást alkalmaznának.

A nagy tech cégek befektetőit a jelentések szerint fűti a metaverzum-láz, nagy bevételi lehetőségeket látnak a témában, így aztán a cégek is.

A metaverzum persze alapvetően az NFT-k és kriptopénzek, virtuális tárgyak vonalán tör előre a fogyasztók meghódításáért, így aztán nem meglepő, hogy a Nike most vett meg egy virtuális cipőket gyártó céget, Peter Molyneux új játékában, a Legacyban pedig blokklánc-alapon lehet majd NFT-ket venni, virtuális cégeket és tárgyakat készíteni, majd azokkal virtuális pénzt keresve kereskedni (az egész mögött pedig egy LegacyCoin nevű kriptopénz áll majd, az Ethereum blokkláncára építve).

Azóta történt

Hirdetés