Az ATI új videokártyáinak érkezéséről

Az ATI június végén megerősítette, hogy egyelőre csúszik legújabb grafikus processzora, az R520 kódnevű lapka bejelentése. A vállalat új GPU-generációját már 90 nm-es csíkszélességű technológiával gyártatja a TSMC-nél, s amint hivatalosan meg nem erősített hírekből értesülhettünk róla, számos probléma merült fel a próbaszériák előállítása során, melyek miatt bizonyos munkafolyamatokat meg kellett ismételni. Az időkiesés miatt az NVIDIA az idei nyáron arathat az asztali videokártyák csúcsszegmensében nemrég bemutatott GeForce 7800 GTX-szel, ám az ATI nyilvánosan igen optimistának mutatkozik, s állítása szerint immár sikerül felülkerekednie a nehézségeken.

Hirdetés

Hogy ez mennyire van így valójában, nem tudhatjuk, mindenesetre az általában megbízhatónak mutatkozó DigiTimes szerint a 90 nm-es R520, valamint az R530 és RV515 kódjelű GPU-k szállítása nagy tételben várhatóan a harmadik negyedév közepén fog megkezdődni – ez megerősíti az augusztusi bejelentéssel kapcsolatos feltételezéseket.

Az új generáció a gyártó TSMC számára is komoly fegyvertény, 2005 második félévében ugyanis a 90 nm-es technológiával készített chipek még csak forgalma 4 százalékát tették ki, míg az utolsó negyedévre 10 százalék fölé nőhet ezek részesedése, ami – ha minden jól halad – újabb megrendelőket is odacsábíthat.

A DigiTimes szerint a kanadaiak egy új csúcsprocesszor, az R580 tervezésével is lassan az utolsó fázisba érnek. Az R520 továbbfejlesztéseként bemutatkozó chip 2006 elején debütálhat.

A grafikus kártyák gyártói arra is rámutattak, hogy az új videokártyák az AGP-ről PCI Expressre való átállást is meggyorsítják, az új típusok piacra dobásával egyidejűleg csökkenő árak ugyanis növekvő keresletet fognak eredményezni az új technológia iránt. A PCIe csatolóval szállított 3D-gyorsítók részaránya már ez év végére eléri az 50 százalékot, bár a belépőszinten 2006 közepéig még az AGP marad uralkodó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ATi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés