Hirdetés

Az APC-vel a villámok ellen

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) és az American Power Conversion (APC) múlt heti közös sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a villámok elleni védekezés szükségességére. Magyarországon a háztartásokban több százezer forintos értéket képviselnek az elektronikai eszközök – köztük a számítógépek –, melyekben a villámok okozta túlfeszültség helyrehozhatatlan károkat okozhat. Bár az APC felmérése szerint a háztartások hatodának volt már villámláshoz kapcsolódó áramellátási problémája, az emberek 60 százaléka mégsem tudja, hogy milyen villám- és túlfeszültségvédelmi megoldások léteznek. Annál inkább időszerű ez a probléma, mert júniusban csap le a legtöbb villám – figyelmeztet az BME, az OMSZ és az APC.

„A villámcsapás számtalan problémát okozhat az elektronikus berendezésekben: az otthoni és irodai szórakoztatóelektronikai és számítástechnikai eszközök folyamatos veszélynek vannak kitéve. A Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint 2004-ben Magyarországon 31 500 alkalommal jelentettek be villámcsapáskárt, és a biztosítók 1,7 milliárd forintot fizettek ki. Azonban ez az összeg valószínűleg még mindig nagyságrendekkel kisebb a tényleges károknál” – mondta el Bíró Viktor, az APC Magyarországi Képviseletének értékesítési vezetője. „Léteznek viszont túlfeszültségvédelmi eszközök, amelyek védelmet nyújtanak az otthoni, irodai és vállalati felhasználóknak, és egy ilyen túlfeszültségvédelmi berendezés ára eltörpül például egy házimozi-rendszer, televíziókészülék, hűtő vagy mosógép ára mellett” – tette hozzá Bíró Viktor.


Surgearrest Essential: az alap

A túlfeszültségvédelem a szünetmentes tápegységek egyik alapvető funkciója, az APC kínálatában azonban megtalálhatóak az UPS-eknél egyszerűbb felépítésű és olcsóbb védelmi eszközök is. Külsőre egy közönséges toldóhoz, vagy elosztóhoz hasonlítható az APC Surgearrest Essential típusú új termékcsaládja, mely maximum 26 000 amperes erősségű villámcsapás ellen nyújt védelmet a hozzá csatlakoztatott fogyasztók számára. A villámvédelmi elosztó megvásárolható koax-vezeték védelemmel, vagy telefon/modem-vonali védelemmel, vagy ezek nélkül is. A 75 ohmos TV-jelvezetéken érkező túlfeszültség komoly veszélyt jelent a szórakoztatóelektronikai termékekre, de ugyanúgy a számítógép kábelmodeménél is végzetes következményekkel járhat egy hálózatot ért erős áramlöket.

A Surgearrest Home/Office termék az Essential modellekhez hasonlóan rendelkezhet koax-védelemmel is, kisebbik testvéréhez képest ez a típus azonban alapfelszereltségében telefonhálózat-védelemmel is el van látva, így egy közeli vezetékoszlopot ért villámcsapás minden káros hatásától megvédi a számítógépet, illetve a csatlakoztatott egyéb értékes eszközöket.


Surgearrest Performance: a teljes védőpajzs

A Surgearrest Performance a fentieken túl UTP-kábel védelemmel is el lett látva, mindemellett erre a modellre már nyolc Schuko 7 konnektoraljzat került.

Fontos megemlíteni, hogy az ismertetett megoldások csak megfelelő (védőfölddel rendelkező) elektromos hálózat esetén nyújtanak védelmet, vásárlás előtt tehát nem árt meggyőződni arról, hogy a lakás vagy az iroda konnektorai földelve vannak-e (az APC Surgearrest termékek jelzik, ha jelen van a védőföld).

Amennyiben a csatlakoztatott berendezéseket mégsem tudná megvédeni az APC villámvédelmi megoldása, úgy a gyártó a termék árába épített biztosításnak köszönhetően akár 100 000 euró értékig állja a keletkezett károkat, amennyiben bizonyított, hogy a készülék csatlakoztatva volt a túlfeszültségvédő eszközre. Az APC három ismertetett villámvédelmi megoldásának kiskereskedelmi ára típustól függően 2500-tól 10 000 forintig terjed.

  • Kapcsolódó cégek:
  • APC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés