Az AMD bejelentette első 90 nm-es processzorát

Az AMD tegnapi közleményében hivatalosan is bejelentette első 90 nanométeres csíkszélességen készülő processzorát, a Mobile Athlon 64 3000+ kis feszültségen üzemelő (Low Power) változatát. A kisebb struktúrák nagyobb számítási teljesítményt tesznek lehetővé a fogyasztás növekedése nélkül, így a gyártó elsősorban a könnyű noteszgépekbe ajánlja a CPU-t. Konkrét adatokat egyelőre nem tudni, de az új chip fogyasztása minden bizonnyal 35 watt alatt marad. A sikeres szereplést mindenesetre hátráltathatja egy igazán energiatakarékos notebook-lapkakészlet hiánya.

Hirdetés

Az új processzor ára ezerdarabos közvetlen rendelés esetén 241 dollár, ami 8 dollárral több, mint az asztali gépeket helyettesítő (desktop replacement) notebookokba szánt, 62 watt átlagfogyasztású Mobile Athlon 64 3000+ esetében. A Low Power kategóriában eddig a 2800+ volt a csúcsmodell, amely egy 1,8 GHz-en futó, 130 nanométeres technológiával gyártott Odessa magra épül – ez a típus jelenleg 209 dollárba kerül.

A Low Power Mobile Athlon 64 3000+ 2 GHz-en üzemel, és 512 kB másodszintű gyorsítótárat tartalmaz. Egycsatornás memóriavezérlővel rendelkezik, és támogatja a memóriavédelmet szolgáló NX technológiát. A mobil processzoroknál megszokott módon az energiafelhasználást a Cool'n'Quietnél hatékonyabb PowerNow! mechanizmus szabályozza.

Az új CPU elsőként nem egy ultrakönnyű noteszgépben kap helyet, hanem az Acer Ferrari 3200-ban. Az Acer – nem csekély marketingértékkel bíró – notebookja 15 hüvelykes kijelzőjét és 3 kg-os tömegét is figyelembe véve inkább a teljesítmény – és persze az egyedi formatervezés – iránt érdeklődő vásárlókat célozza meg.

A noteszben a VIA K8T800 chipsetje és egy 128 MB videomemóriával ellátott ATI Mobility Radeon 9700 grafikus vezérlő teljesít szolgálatot. Alapfelszerelésként 512 MB rendszermemória, egy 80 GB-os merevlemez és egy DVD-író áll rendelkezésre. Hálózati kapcsolódás Gigabit Ethernet vagy IEEE 802.11g porton, illetve modemen keresztül lehetséges. Az új CPU-val készülő gép szeptemberben kerül az európai piacra, ára – felszereltségtől függően – 2000 euró körül alakul.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés