ATI X1000 széria: a régóta várt drágaságok

Az új generációs Radeon X1000-es családon mintha átok ülne, legalábbis ami a termékek piaci bevezetését illeti. Lapunk korábban több alkalommal is beszámolt arról, hogy a kanadai ATI Technologies különböző gyártási problémákra hivatkozva kénytelen volt többször is elhalasztani az X1300, X1600 és X1800 típusjelzésű videokártyák megjelenését, míg végül október ötödikén fellebbent a fátyol az új termékekről. Az új típusok közül azonban mindmáig alig jutott el néhány a boltok polcaira, mindemellett újabb pletykák láttak napvilágot az ATI videokártyáinak további piaci csúszását illetően – ez utóbbi híreszteléseket azonnal igyekeztek cáfolni a kanadai cég illetékesei.

Hirdetés

Az orosz X-bit labs munkatársa az ügy tisztázása végett utánajárt annak, hogy a különböző modellek esetében milyen megjelenési dátumot kommunikált az ATI, ezzel szemben valóban kaphatók-e a kiskereskedelemben az ominózus termékek. A belépőszintű Radeon X1300 és a felső-középkategóriás X1800 XL videokártyák piaci debütálását az október ötödikei bejelentés napjára ígérték a kanadaiak, ugyanakkor a két kártyából csak az utóbbi kapható, a belépőszintű modellek egyelőre egyik nagyobb internetes áruház kínálatában sem jelentek meg, ezekre a típusokra még előrendelés sem adható le.

A csúcskategóriás X1800 XT-k piaci megjelenési dátumaként a mai nap van kijelölve, ezzel szemben netszerte mindössze egyetlen on-line shop árlistájában lelhető fel az X1800 XT 512 MB-os változata, több webáruház csak „november eleji” szállítással listázza a csúcskártyát. Akad olyan bolt is, ahol a 256 MB-os modell megjelenésére egészen november 28-ig kell várni.

Az ügy igazi pikantériáját mégsem ez adja; az új csúcskártyák ára ugyanis minden esetben túllépi az ATI által megjelölt ajánlott fogyasztói árakat. Bár a gyártónak elviekben nincs beleszólása a kiskereskedelmi partnerek árképzésébe, könnyen elképzelhető, hogy az ATI az új grafikus vezérlőket eleve magasabb áron kínálja viszonteladóinak és partnereinek. A példa nem lenne egyedülálló, nemrégiben beszámoltunk arról, hogy a kétkártyás üzemmódhoz optimalizált Radeon X850 CrossFire Edition modellek végfelhasználói árát az előre beharangozotthoz képest 50 dollárral megtoldotta a gyártó a saját webboltjában.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ATi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés