Hirdetés

Mobil piacra evez az asztali GeForce GTX 980

Az NVIDIA bejelentette, hogy az asztali piacon elérhető GeForce GTX 980-as fejlesztést áthozzák a mobil piacra is, vagyis egy speciális MXM modul formájában elérhető lesz több játékosoknak szánt notebookban. A speciális MXM modult azért fontos kiemelni, mert nem szabványos fejlesztésről van szó, vagyis az MXM3.0b specifikációknak nem felel meg, ami önmagában nem baj, de maga a modul nem lesz hordozható, így csak azokban a notebookokban fog működni, amelyek már eleve beépítve tartalmazzák a fejlesztést.

Utóbbira azért van szükség, mert az MXM3.0b specifikációja hivatalosan 100 wattos fogyasztásnál többet nem fogad el, de ez a termék maximum 165 wattos TDP limittel rendelkezik, és az extra energiát külsőleg kell biztosítani, amit természetesen az érintett gyártók megtesznek. Hivatalos fogyasztás persze nincs megadva, aminek az lehet a hátterében, hogy a mobilizált GeForce GTX 980 specifikációja ugyan nagymértékben másolja az asztali verziót, de a magórajel és a GPU Boost paramétere nincs kőbe vésve, illetve az is eldönthető, hogy 4 vagy 8 GB-os, 7 GHz-es effektív órajelen ketyegő GDDR5-ös fedélzeti memória legyen az MXM modulon. Nyilván emiatt a valós TDP fogyasztás nagymértékben változhat, de a gyártók számára ez kedvezőbb, mert nem minden cég notebookdizájnja tud elvezetni 165 wattos hőmennyiséget, így pedig esély van a végleges rendszer paraméterezésére. Emiatt hivatalos mag- és GPU Boost órajel nincs is megadva.

A mobilizált GeForce GTX 980 extrája, hogy az NVIDIA hivatalosan is engedi a notebookban a tuningot. Persze a rendkívül korlátozott méretek miatt számolni kell azzal, hogy túl sok extra teljesítmény azért nem facsarható ki a rendszerből, ugyanakkor az alapértelmezett hűtőprofilt egyénileg konfigurálható, így a felhasználó dönthet arról, hogy a notebook ventilátora esetleg gyorsabban pörögjön a jobb hűtés érdekében. Fontos kiemelni, hogy itt nem mindegyik, mobilizált GeForce GTX 980-at tartalmazó notebook fog ugyanúgy teljesíteni, de a szolgáltatások működéséhez szükséges alap mindegyikben meglesz.

Lényeges extra még, hogy gyakorlatilag mindegyik érintett notebook támogatni fogja a G-Sync technológiát, illetve nem tartalmazzák majd az Optimust sem, így a grafikus vezérlők közötti szoftveres átkapcsolás nem nehezíti meg a játékosok életét. Utóbbit amúgy is ajánlott elhagyni, mert az NVIDIA az összes érintett notebookot virtuális valóságra alkalmas megoldásként reklámozza, és nem engedhető meg, hogy az Optimus szoftverrendszer jelentős extra késleltetése lerontsa az élményt. Persze az Optimus hiányának megvan a maga hátránya, mivel így elég gyorsan emészti fel az akkumulátort az adott konfiguráció, de jelenleg nincs jobb megoldás a problémára. Ez a gond sem jelentős igazán, mivel a mobilizált GeForce GTX 980-at használó notebookok komoly tömeggel rendelkeznek majd, így a hordozhatóságuk eleve rendkívül limitált.

Az NVIDIA szerint az Origin PC, a Maingear, a Falcon NW, a Digital Storm, a Sager, az XMG, a PC Specialist, az LDLC, a Hyperbook, a G-Tune, az AfterShock, a BossMonster, a Metabox, a ThunderRobot és a Terrans Force készít majd notebookokat az új GeForce-szal, továbbá lesznek ismertebb gyártótól származó megoldások is, mint az Aorus, ASUS, MSI és Clevo.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés