Három új Z68 alaplap érkezik az ASUS kínálatába, PCIe 3.0 támogatással

Hirdetés

Míg a rivális gyártók (ASRock, Gigabyte és MSI) a PCIe 3.0 támogatása kapcsán nagy felhajtást rendeztek, és ott tettek keresztbe egymásnak különféle nyilatkozatokkal és prezentációkkal, ahol éppen arra lehetőségük volt, addig az ASUS csendben elkészítette saját megoldását, szintén a Z68-as chipkészlet köré csomagolva. Sietségre végül is nem volt okuk, hiszen a PCIe 3.0-ban rejlő lehetőségeket kiaknázó Ivy Bridge APU csak a jövő év tavaszán rajtol majd el, addig nem igazán lesz rá szükség.

ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3
ASUS P8Z68 Deluxe/GEN3 [+]

Mindenesetre úgy tűnik, hogy a tajvani székhelyű gyártó idén októberben dobja piacra új alaplapjait P8Z68 Deluxe/GEN3, P8Z68-V Pro/GEN3 és P8Z68-V/GEN3 névvel. A GEN3 jelzés utal a PCIe 3.0 kompatibilitás meglétére, amihez az Asmedia ASM1480-as kapcsoló IC-t használják majd fel. Mindhárom modellre három darab PCI Express x16 foglalat kerül, amiből csak kettő lesz 3.0 kompatibilis, és ezek x16 vagy x8/x8 módban képesek majd működni. A harmadik foglalat csak 2.0-s szabványra építkezik, és maximum x4 üzemmódra képes.

ASUS P8Z68-V Pro/GEN3
ASUS P8Z68-V/GEN3 [+]

Az alaplapok felépítése között jelentős különbség, hogy a Deluxe változaton ezúttal sem lesz videokimenet, viszont a Virtu támogatásról most sem kell lemondani, ugyanis d-módban továbbra is használható az integrált grafikus mag szolgáltatása (pl. Quick Sync). A másik két alaplapnál integrált DVI, HDMI és D-Sub kimenetet is kapunk, azaz a Virtu i-módban és d-módban egyaránt képes működni. Apróbb különbségek lesznek még a LAN, hang és FireWire vezérlő terén is: a Deluxe-ra dupla Gigabit vezérlő kerül, a többire csak egy, míg hangvezérlőből a Deluxe és Pro variánsok DTS támogatást is kapnak, illetve csak ezeken lesz majd FireWire port.

ASUS P8Z68-V Pro/GEN3
ASUS P8Z68-V Pro/GEN3 [+]

Az alaplapok ára 229, 185 és 159 euró lesz, megjelenésük tehát október hónapban várható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés