ASUS blog: Zenbookok – olcsóbban

A ZenBookok mindig a prémiumkategóriába tartoztak – de nem feltétlenül kell prémiumárat fizetni annak, akinek megtetszik az elegáns, alumíniumba burkolt dizájn.

Az ASUS elég sokféle notebookot gyárt, olcsótól a drágáig, otthonitól az üzleti modellekig bezárólag (és akkor a ROG brandbe tartozó gamer változatokról még nem is beszéltünk). A sok széria között talán a legismertebbek a ZenBookok, melyek 2011 októbere óta vannak velünk, és mint akkor, úgy most is a prémium ultrabookok szegmensébe tartoznak. A család ismertetőjele a vékony kivitelen túl a teljes egészében alumíniumból készült burkolat, melynek minőségérzetét még jobban kihangsúlyozza a körkörös szálcsiszolás, mely az elmúlt 9 évben tulajdonképpen végigkísérte a széria fejlődését.


[+]

Természetesen nemcsak a kivitel, de a felszereltség és jobbára az ár miatt is inkább a felsőbb kategóriába sorolhatóak a ZenBookok – a legutóbb az Intel Ice Lake és az AMD Renoir platformokat összehasonlító tesztünkben szereplő UX425 és UM425 is közel 400 000 forintba kerül, ami bizony nem kevés pénz. Viszont a hardvergyártók az utóbbi időben elég sokat váltogatták a platformokat ahhoz, hogy még bőven elérhetőek legyenek előző generációs, de a mindennapi igényeket bőven kielégíteni képes modellek, jóval kedvezőbb árakon: esetünkben ilyen például a ZenBook UX431FA és UM431DA páros, mely külsőleg alig különbözik az újabb UX425-öktől, csak éppen korábbi platformot találunk bennük. A minőség egyezik, a teljesítményben pedig a felhasználók túlnyomó része nem érez majd különbséget.


[+]

Azt persze nem állítjuk, hogy 100 000 forint alatti árakkal találkozhatunk a boltokban, de például 260 000 forintért már Core i5-8265U processzort, 8 GB memóriát és 256 GB-os SSD kapunk, aki pedig inkább az AMD-s irányba kacsingatna, annak ott az UM431-es változatból 230 000 forintért a Ryzen 7 3700U-val, 8 GB RAM-mal és 256 GB-os SSD-vel szerelt változat (az árakban a Windows 10 is benne van). Mindkét gépben 14”-es, Full HD felbontású kijelzőt találunk, extra vékony NanoEdge kerettel, 100%-os sRGB színtérrel. A billentyűzetről nem hiányzik a háttérvilágítás, a tapipadról pedig a numerikus klaviatúrát pótló NumPad kiegészítő. A vékony gépet a kijelző felnyitásakor az ErgoLift kialakítású zsanér dönti meg, hogy kényelmesebbé tegye a használatot.


[+]

Ultrabookokról lévén szó, az 1,4 kg-os tömeg magától értetődik, a gépek mérete pedig  324 x 212 x 16 mm, tehát a hordozhatóságra nem lehet panaszkodni. Csatlakozók területén, ha nem is széles a kínálat, de azért nem leszünk túlzottan bekorlátozva: egy Type-C és egy Type-A konnektorok USB 3.1 Gen 1, illetve egy USB 2.0 port áll rendelkezésre, kapunk ezen felül HDMI-t, kombinált hangcsatlakozót és SD kártyaolvasót. Vezetékes netkapcsolat nincs, van viszont 802.11ac kompatibilis WLAN, illetve Bluetooth 5.0. Az energiaellátásról 47 Wh-s akkumulátor gondoskodik, amivel terheléstől függően a 5-6 órás üzemidő is könnyen elérhető.

Az UX431 széria esetében még hab a tortán, hogy az ASUS külön hangsúlyt fektetett a hangzásra is, és a hangsugárzók nem alul, az asztal felé dolgoznak, hanem a billentyűzet két oldalán, felénk nézve foglalnak helyet. Ez, illetve a Harman/Kardon által végzett tuning a kategóriához képest kifejezetten jó hangminőséget biztosít.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények