Asus blog: Xonar Essence DAC-ok közszemlén

A "hangkártyák" piaca él! Na jó, kicsit talán túloztunk, és a megfogalmazás sem pontos, de tény, hogy a Creative képviselet jó pár évvel ezelőtti kivonulása óta (ami persze nem jelenti azt, hogy termékeiket ne lehetne megvásárolni) nem emlékszünk olyan hazai sajtóeseményre, ahol a kifejezetten hangkeltők lettek volna fókuszban. Hangfalakkal, fej- és fülhallgatókkal kapcsolatos témák persze akadtak, de PC-s gyártó nem igazán foglalkozott a témával, mióta az integrált megoldások átvették az uralmat. Persze az alaplapgyártók is érzik valahol, hogy a különálló hangkártyák kiiktatásával a színvonal túl nagyot esett, nem véletlen, hogy a drágább termékekre próbálnak valamilyen prémium, de többnyire integrált megoldást kitalálni. Teszik ezt több-kevesebb sikerrel, hiszen az MP3 és YouTube korában nem a hangkártya lesz az a tényező, ami limitálja vagy befolyásolja a hangminőséget, hanem maga a forrás. Audiofilek ezt a trendet elborzadva nézik, és valahol igazuk van, hiszen a nagy tömegben fogyasztható, könnyen és gyorsan hozzáférhető, kevés vagy lokális tárat egyáltalán nem foglaló agyontömörített zenékkel, hanganyagokkal a közönséget/közösséget sikerült egy igénytelennek is nevezhető zenehallgatási szokásokkal felruházni.


[+]

Ezt persze ma már észre sem vesszük, minderre csak akkor döbbenünk rá, amikor minőségi forrás akad a kezünkbe, onnan pedig minőségi rendszeren keresztül megszólaltatva jut el egyik legfontosabb érzékszervünkre, a fülünkre. Ám míg a minőségi forráshoz hozzájutni ma már nem nagy kihívás, egy minőségi rendszert építeni annál nehezebb, költségesebb, időigényesebb feladat. Fontos leszögezni, hogy a béna hangzásért nem a PC vagy a számítástechnika a bűnös, hanem azok, akik az olcsósítási és masszív integrálási hullám következtében ráerőltették a vásárlókra a kétes minőségű eszközöket. Ráadásul ma a digitális világban, a számítógép is központi szerepet játszik, ha bármilyen hangról vagy zenéről beszélünk, így nem hagyhatjuk ki a sorból. Nem véletlen, hogy számos DJ lemezekkel teli ládák helyett már csak egy vagy két notebookkal érkezik a buli helyszínére.

ASUS Xonar Essence One DAC belülről
ASUS Xonar Essence One DAC belülről (forrás: http://www.networkedmediatank.com) [+]

A megoldás tehát kézenfekvő: a PC és a hallgató között olyan rendszert kell kiépíteni, ami jó minőségben, a szerzők által megálmodott minőségben, mindenféle zajtól és torzítástól mentesen képes közvetíteni. Erre manapság nem a klasszikus értelemben vett hangkártya a legjobb megoldás, hanem egy külső, a számítógép által keltett interferenciától mentes, USB-n csatlakoztatható DAC (DA konverter). Ezeket akkor érdemes számba venni, ha elsősorban minőségi sztereó hangzásra (legyen az film vagy játék) és zenehallgatásra vágyunk és/vagy meg akarjuk hajtani nagy impedanciás (akár 600 ohmos) hifi fejhallgatónkat. A többcsatornás mozis felhasználás viszont távolabb áll ezektől a termékektől, erre használható bármilyen más eszköz digitális kimenete, ahol úgyis a külső dekóder és erősítő végzi a munkát, így befolyásolva a hallható végeredményt.

Asus Xonar Essence One Plus a cserélhető műveleti erősítők és az ehhez szükséges eszközök társaságában
Asus Xonar Essence One Plus a cserélhető műveleti erősítők és az ehhez szükséges eszközök társaságában [+]

Az ASUS Xonar Essence sorozat is egy ilyen USB-s DAC (nevezhetjük külső hangkártyának) család fejhallgató-erősítővel kombinálva, mely több tagból áll. Az Essence STU modellt azoknak ajánlja a gyártó, akik váltanának integrált megoldásról valami komolyabbra, de csak most ismerkednek a DAC-ok világával, és anyagi lehetőségeik nem korlátlanok, de nem vetik meg a minőségi zenehallgatást. Tudását tekintve ez a modell ugyanazt nyújtja, amit a PCI vagy PCI Express foglalatba illeszthető Essence ST és Essence STX hangkártya, csak éppen külső formában, természetesen cserélhető műveleti erősítőkkel. Az Essence One, valamint ennek extrább kiadásai, a Plus (ezt lehetett kipróbálni) és Muses Edition már egy ligával feljebb játszik, amit kifejezetten drága, felsőkategóriás hifi fejhallgatókhoz vagy sztereó rendszerekhez érdemes megvásárolni.

ASUS Xonar Essence STU az Audio-Technika ATH-AD500X nyitott hifi fejhallgatójával
ASUS Xonar Essence STU az Audio-Technika ATH-AD500X nyitott hifi fejhallgatójával [+]

Annak érdekében, hogy ezek a nem éppen olcsó, de tudásukat nézve remek termékek még inkább fókuszba kerüljenek, az ASUS Magyarország a számos nagy zenei és hangtechnikai márka képviseletével, az Audmax Kft-vel karöltve rendezett egy sajtótájékoztatót, ahol az Essence One és Essence STU képességeit demózták majd ezt követően lehetett egyénileg kipróbálni olyan – szintén nem olcsó – eszközökkel, mint a finn Genelec aktív hangfalai és a japán Audio-Technica közép- és felsőkategóriás hifi fejhallgatói (mely vállalatok múltjába és jelenébe is betekintést nyerhettünk egyúttal). Ráadásul utóbbiak között nyitott és zárt darabok egyaránt voltak, így volt idő tanulmányozni a kétféle megvalósítás jelentősen eltérő hangzásvilágát – a műveleti erősítők csereberéjére nem került sor, így a gyári kiépítéssel volt csak lehetőség hallgatózni. Mindazonáltal az Audmax Kft. csapata nem csak azt a feladatot kapta, hogy a helyet és az általuk forgalmazott eszközöket biztosítsa, hanem a Xonar Essence DAC-ok előzetes tesztelését is rájuk bízták, és a közben megfogalmazódott (összességében véve igen elismerő, de gyenge pontokat – pl. upsampling – nem eltitkoló) véleményüket is közvetítették a hallgatóság számára.

A másik próbapadon az ASUS Xonar Essence One Plus és az Audio-Technica ATH-A900X zárt hifi fejhallgató párost lehett nyúzni
A másik próbapadon az ASUS Xonar Essence One Plus és az Audio-Technica ATH-A900X zárt hifi fejhallgató párost lehett nyúzni [+]

Sajnos azt az abszolút pozitív hangélményt, amelyet ott tapasztaltunk, írásban nem tudjuk átadni olvasóink számára. A hallottak alapján véleményünk szerint egy ASUS Xonar Essence DAC és ízlésünknek megfelelő hangzást kínáló minőségi hifi fejhallgató párosításával nem fogunk mellényúlni – legfeljebb mélyen a zsebünkbe, de úgy gondoljuk, hogy minden egyes elköltött forint megtérül majd, amikor először csendülnek fel kedvenc zenéink.


[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények