ASUS blog: méregzöldben még szebb

Az aktuális Vivobook S15 szériája már eleve szép notebookokat tartalmaz, de metálzöld változat egészen különleges lett.

A tavalyi Computexen mutatták be a jelenleg is futó VivoBook S14 és S15 szériákat, amelyek az ASUS elegáns, otthoni, mindennapi használatra tervezett notebookjait tartalmazzák. Ezeknél a modelleknél nemcsak a belső tartalomra, de a külsőre is koncentráltak, így igazán csinos megjelenésű megoldások lettek, amelyeket természetesen több színben is megvásárolhatunk.


[+]

És míg pár éve ez jórészt az ezüst vagy fekete közötti választási lehetőséget jelentette, addig jelen esetben már sárga-ezüst, piros-ezüst, sőt, zöld színek is rendelkezésre állnak – és éppen ez utóbbi az, amibe öltöztetve talán a legkülönlegesebb kinézetet kapta ez a remekül használható hordozható számítógép.

Külső

A VivoBook S család a gyártónál az egyik legjobb ár/értékű ajánlat azoknak, akik valamilyen elegánsabb, jól hordozható notebookot keresnek. A prémium kategóriás Zenbookok alatt elhelyezkedő, részben műanyag, részben alumínium borítást hordozó gép nagyon jól összerakott, stabil házba került. Esetünkben ez a ház a már említett, metálzöld szín mellé világosabb zöld árnyalatú betéteket is kapott az oldalára és a kijelző köré, a kettő között az összhang nagyon jó és egyedi.


[+]

A kijelző felső burkolata – ami talán egy hajszálnyit hajlékonyabb a kelleténél – finoman szálcsiszolt mintázatú, míg a csuklótámasz és a billentyűzet körüli rész hangsúlyosabb keresztszálas felületet kapott. Ez nemcsak tapintás miatt hasznos, hanem azért is, mert jóval kevésbé gyűjti az ujjlenyomatokat, mint egy teljesen sima megoldás tenné.


[+]

A kijelzőt tartó zsanérok erősek, de jól kiegyensúlyozottak, az S15-ös gép egy kézzel nyitható-zárható. Notebookunkról nem hiányzik a gyártó ErgoLift megoldása – ennél a felnyitott képernyő alsó éle megemeli a gépház hátoldalát, így egyrészt javítva az ergonómiát, másrészt a szellőzést is. Ez utóbbi az alsó rész hátoldalánál rejtetten felfelé fújja ki a meleg levegőt, a burkolat tehát itt hajlamos jobban melegedni komoly használat során.


[+]

Egy 15 hüvelykes noteszgépről lévén szó, a csatlakozókkal nem kellett szűkmarkúan bánni, kapunk tehát négy USB portot, amelyek közül kettő 2.0, kettő pedig 3.1 Gen1 sebességű, és az utóbbiak tekintetében az egyik Type-C konnektorral érkezik. Ezeken felül van még HDMI, kombinált hangcsatlakozó, a sokat fotózók számára pedig egy microSD kártyaolvasó is.

Belső, tapasztalatok

A VivoBook S15 sokféle konfigurációban érhető el, a belépőszintet a Core i3-8130U hajtja meg, de a CPU-kínálat egészen a Core i7-8565U-ig terjed. Memóriából 8 GB áll rendelkezésre, és opcióként GeForce MX150 is elérhető annak, aki nem elégszik meg az UHD Graphics 620/630 teljesítményével. A háttértárban igazán sok a variációs lehetőség, az S15-ben ugyanis egy 2,5”-es és egy M.2-es meghajtónak van hely, szóval az egy darab 128 GB-os SSD-től egészen a 256 GB SSD+1 TB HDD kombinációig terjed a sor. A most kipróbált példányban mindebből a következők voltak:

Specifikációk
Termék megnevezése ASUS VivoBook S15 (S530)
Processzor Intel Core i5-8265U – 1,6/3,9 GHz, 15 W TDP
Memória 1x8 GB SK-Hynix DDR4-2400
Kijelző 15,6"-os 1920x1080 pixeles LG IPS panel
Grafika Intel UHD Graphics 620
Adattároló - 256 GB SanDisk X600 m.2 SATA SSD
- 1 TB Toshiba SATA, 5400 rpm
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció - Intel Wireless-AC 8265 802.11b/g/n/ac 2x2 Wi-Fi, Bluetooth 4.2
Interfészek - 1 db USB 3.1 Gen 1 Type-A
- 1 db USB 3.1 Gen 1 Type-C
- 2 db USB 2.0
- microSD kártyaolvasó
- HDMI
- összevont audio ki- és bemenet
Extrák webkamera (720p), billentyűzetvilágítás, ujjlenyomat-olvasó
Akkumulátor 42 Wh
Méret 362 x 244 x 18 mm
Tömeg 1,84 kg
Operációs rendszer Windows 10 Home
Gyártó honlapja www.asus.hu
Termék honlapja VivoBook S15 (S530FA)
Garancia 2 év

Megjegyeznénk, hogy a gép bővítése nem nehéz, az alsó burkolat a rögzítőcsavarok kioldása után leszedhető, és ekkor például a szabadon hagyott egy memóriafoglalatot kihasználva kapásból 16 GB RAM-mal gazdálkodhatunk.

A viszonylag erős hardvernek köszönhetően a sebesség is meggyőző, szokásos PCMark 10 Extended tesztünkben a következő eredményeket kaptuk:

  • PCMark 10 Extended: 2549
  • Essentials: 7584
  • Productivity: 5845
  • Digital Content Creation: 3088
  • Gaming: 835

Mint a számok is mutatják, általános felhasználásra, multimédiára teljesen jó választás a VivoBook S530 ezzel a konfigurációval, amivel ráadásul még komolyabb terhelésen is 3-4 órás üzemidőre számíthatunk. Mindezzel párhuzamosan a gép még halk is, a hűtés hangja alapesetben nem is hallható, és nagy igénybevételnél sem válik zavaróvá.

A kijelző esetében egy Full HD felbontású IPS panelt használhatunk, szép élénk színekkel és megfelelő fényerővel. Matt bevonatának köszönhetően a tükröződés minimális, ami igazán szemkímélő.


[+]

Billentyűzetből egy merev, dedikált numerikus résszel felszerelt példányt kapunk, jó kiosztással és háttérvilágítással. A tapipad integrált gombokat tartalmaz és kényelmesen siklik rajta ujjunk, jobb felső sarkába pedig egy ujjlenyomat-olvasót is integráltak a tervezők.

Összegzés

A VivoBook S az ígéretek szerint egy fiatalos, elegáns notebooksorozat lenne, és az új S15 alapján ezt maximálisan teljesíti is. A számítógép – különösen ebben a tesztelt zöld színben – nagyon jól néz ki, ráadásul méretéhez képest még egészen jól hordozható is.


[+]

Teljesítménye a játékokat és extra 3D-s képességeket kívánó alkalmazásokat leszámítva tökéletesen elég mindenre, az esetleg szűk keresztmetszetnek tűnő memória, illetve a később szűkösnek bizonyuló háttértár pedig nagyon könnyen bővíthető. Ami az árakat illeti, a VivoBook S530 család kiépítéstől függően 223 000-től indul, ami körülbelül 300 000 forintig emelkedik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények