Asus blog: a legkisebb GeForce GTX 670 titka

A hónap elején rajtolt el hivatalosan is az Asus GeForce GTX 670 DirectCU Mini jelzésű VGA, melynek a koncepciója, hogy komoly teljesítményt zsúfoljon kis helyre. A termék mérete rögtön szemet szúr, hiszen mindössze 17 cm hosszú, ami az alapul szolgáló referenciamodellnél valamivel több, mint 7 cm-re rövidebb. A legérdekesebb, hogy a fejlesztés nehézségét nem is a nyomtatott áramköri lap rövidsége okozhatta, hanem a hűtés.

Számos rövid VGA-t látunk manapság, de ezek hűtése akkor is kritikus, így az jellemzően túlnyúlik a nyomtatott áramköri lap hosszán. A GeForce GTX 670 DirectCU Mini esetében ez azonban megengedhetetlen volt, hiszen akkor a koncepciónak semmi értelme nem lett volna. Ugye világos, hogy a felhasználó számára az sem jó, ha az adott terméket a hűtő hossza miatt nem tudja beépíteni az apróbb házakba. A hőkamrás hűtőborda adta magát, de ez kevés az üdvösséghez, hiszen a ventilátornak komoly szerepet kell ilyen méret mellett vállalnia, főleg úgy, hogy a kártya fogyasztása 170 watt körül alakul.

Egy hagyományos ventilátor használható lett volna, de az a szükséges hűtési teljesítményt csak zajosan tudta volna leadni, amit a felhasználók nem kedvelnek. Az Asus éppen ezért kidolgozta a CoolTech dizájnt, ami két részből áll. A belső lapátok nagyon sűrűn helyezkednek el, és a kialakításuk is olyan, hogy alapvetően lefelé koncentrálják nagy légszállítást. Ez a hideg levegő a borda belső részét találja el úgy, hogy végigfut a kifelé tartó lamellákon felvéve a hőt. Itt jönnek képbe a ventilátor külső lapátjai, melyek ritkábban helyezkednek el, és úgymond a hagyományos kialakítás jellemző rájuk. Ennek a résznek az a feladata, hogy a befújt és felmelegedett levegőt távolítsa el a hűtőborda pereméről.

A CoolTech dizájn eredménye, hogy egységnyi fordulatszám mellett hatékonyabban hűt, mint a hagyományos ventilátorok. Az Asus ezt egy videóban be is mutatja, ahol percenként 3600-at pörög mindkét ventilátor, de a CoolTech megoldás mégis hatékonyabban dolgozik. Gyakorlatilag ez a GeForce GTX 670 DirectCU Mini titka, hiszen relatíve nagy hőmennyiséget kell elvezetni, és még elviselhető zajszint mellett, ami a hagyományos ventilátordizájnok mellett nem lenne lehetséges.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények