Új Mali IP-ket is hozott az ARM a friss Cortex mag mellé

A Mali-G76 és -V76 jelzésű megoldások a maguk terlütén a csúcskategóriát képviselik.

Az ARM az elmúlt héten részletezett Cortex-A76-os processzormag mellé még két új Mali fejlesztéssel is készült, ezek név szerint a Mali-G76 és Mali-V76 jelzést viselik.

Elsőként a vállalat új grafikus IP-jét érdemes szemrevételezni. A Mali-G76 a Bifrost architektúra tudását kamatoztatja, amely még a Mali-G71-ben mutatkozott be, de a Mali-G72-ben vált igazán ütőképessé, persze csak az első verzióhoz mérve.

A gyakorlatban viszont a leginkább a Mali-G52 működött igazán, ami egyébként elég sokat változtatott a korábbi Bifrost dizájnokhoz képest, és ezekről az előbb linkelt hírben be is számoltunk. A Mali-G76 ennek az alapjaira épül, így már az új, szélesebb vektormotorokat használó BAFU-kat kamatoztatja, és extra újítása a 8 bites skaláris szorzat operáció, ami a gépi tanulás szempontjából növeli a rendszer hatékonyságát.


[+]

A multiprocesszorokon belül két textúrázó- és blending egység található, vagyis ebből a szempontból is a Mali-G52 köszön vissza, viszont a Mali-G76 skálázhatósága egészen extrém, a multiprocesszorok száma 4 és 20 között lehet, vagyis alapvetően ott veszi fel a fonalat, ahol a Mali-G52 leteszi. Ehhez társul még komoly mértékben konfigurálható L2 gyorsítótár, ami összesen 512 kB-tól 4 MB-ig terjedhet, kettő, három vagy négy szeletre osztva. Az egyéb technikai tudás tekintetében a Mali-G76 a kisebbik Mali-G52-t másolja, így ugyanazokat az API-kat támogatják.

Az ARM az új Mali GPU IP-t már a 7 nm-es node-ra tervezett rendszerchipekhez szánja, és gyakorlatilag minden aktuális követelménynek megfelel, vagyis jó lehet a csúcskategóriás telefonokba, a VR és AR headsetekbe, illetve a kliensoldali gépi tanuláshoz, ezen belül is a dedukció szakaszra.


[+]

A Cortex-A76-ot és a Mali-G76-ot végül kiegészíti még a Mali-V76 is, ami az ARM eddigi legjobb videokódoló és -dekódoló blokkja. A rendszer kettőtől nyolc magig skálázható, és a Mali-V61-et váltja le a csúcskategóriában. Ehhez képest kétszeres dekódolás melletti teljesítményt kínál, illetve bevezeti a 10 bites H.264 kodek támogatását, valamint a 8 bites AVS+/AVS dekódolását is. Emellett érdekes adalék, hogy két AMBA4 AXI interfészt is kapott.


[+]

A célpiac a teljes kiépítés mellett egyértelműen a 8K-s 60 Hz-es videók dekódolása, illetve 30 Hz esetében a kódolásuk, de négymagos opció esetében is lehetséges a 4K-s 120 Hz-es dekódolás és a 60 Hz-es kódolás.

A Mali-G76-ot és -V76-ot már licencelhetik az ARM partnerei, így következő év során már a konkrét megoldásokat is piacra kerülhetnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés