Árcsökkentés várható az Intel háza táján

Az elmúlt hetek alatt világossá vált, hogy az év harmadik negyedévében a vártnál rosszabb a PC-k iránti kereslet. Az Intel és az AMD már jelezte, hogy az aktuális eredmények elmaradnak majd az előre jósolt szinttől, ám ez a tendencia az alkalmazott árazás mellett félő, hogy megmarad. Az Intel várhatóan árcsökkentésbe kezd megerősítve ezzel az OEM eladásokat. Az elemzők szerint a Core i3, i5 és i7, valamint az Atom processzorok árazása akár 50%-kal is eshet, míg a lapkakészletek 15%-kal lehetnek olcsóbbak.

Az OEM gyártóktól származó információk szerint a legfőbb problémát a jövő év legelejére várt fejlesztések okozzák, mivel a potenciális vásárlóbázis egy jelentősnek mondható része inkább kivárja az új generáció érkezését. Nem titok, hogy az Intel Sandy Bridge termékskálája már januárban lefedi a nagyobb teljesítményű notebookok piacát, míg az AMD Ontario az Atom ellen veszi fel a harcot jelentősen fejlettebb multimédiás képességek mellett. Gyakorlatilag messze nem egyszerű a partnerek helyzete, hiszen a karácsonyi szezont úgy kell levezényelni, hogy 2011 első hónapjában nagyságrendekkel jobb termékek láthatnak majd napvilágot. Persze üzleti szempontból legjobb az ünnepi szezonban kiszórni a kiöregedett generációt, a tudatos vásárlóknál azonban ez a stratégia nem fog működni.

A notebookgyártók egyébként némi árcsökkentéssel reagáltak a kereslet hiányára, de minden bizonnyal ez nem lesz elég. A nagy kérdés, hogy mekkora árváltozással lehet kompenzálni azokat az előnyöket, amelyeket a januárban érkező új platformok fel tudnak mutatni a jelenlegi kínálathoz viszonyítva. Az Intel már gondolt is a termékskála gyors erősítésére is. Az érkező processzorok elsősorban az AMD Zacate APU-ra váró felhasználókat szeretnék meggyőzni a gyors beruházás lehetőségéről, továbbá két mobil Celeron is bemutatkozik, melyek az olcsóbb gépekben jutnak szerephez. A friss CPU-król az alábbi táblázat ad bővebb felvilágosítást:

Intel Arrandale mobil processzorok
Típus Órajel L2 cache Hyper-Threading Fogyasztás Listaár
Core i7-680UM (2 mag) 1,46 GHz 4 MB van
18 W 317 dollár
Core i5-560UM (2 mag) 1,33 GHz 3 MB van 18 W 250 dollár
Pentium P4600 (2 mag) 2 GHz 2 MB nincs 35 W 86 dollár
Pentium T3500 (2 mag)

2,1 GHz

1 MB nincs 35 W 80 dollár

Idén valószínűleg már nem érkezik több új versenyző, így az Intel az árakkal fog játszadozni a megfelelő kereslet fenntartása érdekében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés