Az Apple szerint a Qualcomm nem akarja kiszolgálni őket

A cupertinói vállalat a Qualcomm üzleti praktikáit is sérelmezi.

Az Apple és a Qualcomm között az utóbbi időben finoman szólva sem rózsás a viszony, ráadásul az utóbbi vállalat amúgy is versenyfelügyeletek célkeresztjében van egy ideje, ugyanis több partnerük is jelezte már az érintett hatóságoknak, hogy bizonyos üzleti praktikáik megkérdőjelezhetők. Ezért például a 2016-os esztendő végén egymilliárd dollárra büntették őket Dél-Koreában, de az Egyesült Államok is hasonló vádpontok alapján vizsgálódik.

Hirdetés

Az Apple az Egyesült Államok fogyasztóvédelmi és versenyhatóságaként működő Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) által megfogalmazott aggályokhoz csatlakozva egymilliárd dolláros kártérítési pert indított a Qualcomm ellen. A cupertinóiak úgy vélik, az érintett cég a pozícióját zsarolásra használta fel szerződéskötéskor, ötször annyi pénzt követelve tőlük, mint az összes többi jogtulajdonos partner, emellett úgy gondolják, hogy titkos szerződéseket kötöttek az Apple beszállítóival, hogy azok a Qualcomm által birtokolt szabadalmon alapuló technológiai megoldásokat (főként a CDMA-hálózatra vonatkozót) igen magas áron licenceljék.

A CNET most arról számolt be, hogy Jeff Williams, az Apple operatív igazgatója igen konkrétan beszélt az ügyről az FTC-nek tett vallomásában, amelyben kitért arra, hogy a híresztelésekkel ellentétben az Apple igenis szeretne Qualcomm modemeket vásárolni, csupán azért tértek át az Intel modemekre, mert a Qualcomm már nem szolgálja ki őket. Mindemellett szóba került az is, hogy az Apple eszközönként 1,5 dolláros licencdíjat tart jogos követelésnek, ezzel szemben viszont a Qualcomm 7,5 dollárt kér a modemek szállításáért.

Az Apple számára a probléma felszámolása abból a szempontból kritikus, hogy a Qualcomm már kész az 5G-s megoldásával, amit idén már szállítani is fognak azok a partnerek, amelyek hajlandók betartani az amúgy vizsgálat alatt álló játékszabályaikat. A cupertinói cég viszont az Intel 5G-s fejlesztéseire kényszerül, amivel az a gond, hogy egyrészt 2020-ban jelenhet csak meg, másrészt sosem mutatták meg működés közben. Ráadásul az Apple-t az is aggaszthatja, hogy az Intel tervei is folyamatosan változnak. Eredetileg az XMM8060-as lapkát szánták az 5G-s piacra, ami meglepő gyorsasággal került a süllyesztőbe, és a helyét hirtelen átvette az XMM8160-as. Nem mellesleg az ultramobil piacon eszközök validációja is igen hosszú folyamat, vagyis ha egy gyártó a 2020-as esztendő közepén ki akar adni egy ultramobil eszközt az Intel XMM 8160-as csomagra építve, akkor a célzott országokban már most késő elkezdeni a validációs folyamatokat, ez ugyanis nagyjából másfél, de leginkább inkább két évet is igénybe vehet.

A fentiek miatt az Apple számára ez a helyzet sehogy sem jó. Akkor is vesztenek, ha kényszerből elfogadják a Qualcomm feltételeit, de azzal sincsenek igazán kisegítve, ha várják az Intel 5G-s megoldását, amit publikusan még senki sem látott működni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés