Hirdetés

Új energiagazdálkodási sémát kapott az AMD Ryzen

A Windows 10-hez fejlesztett újítás a nagy teljesítményű sémához hasonló teljesítményt biztosít a kiegyensúlyozott beállításhoz hasonló működéssel.

Az AMD lassan hozza a szoftveres frissítéseket a Ryzen processzorhoz. Egy hete az Ashes of the Singularity: Escalation kapott egy előzetes javítást, ami akár 30%-kal is képes növelni az új fejlesztésű processzor alatti teljesítményét, és most előkerült egy általánosabb korrekció, amely a nagy pontosságú eseményidőzítőt rázza gatyába. Ez ugyanis rossz hatásfokkal működik a Ryzen processzorokkal, így az alapértelmezett kiegyensúlyozott energiagazdálkodási sémával a teljesítmény jóval a nagy teljesítményű séma alatt van, holott ennek nem kéne így lenni.

A problémát elsődlegesen az okozta, hogy a Ryzen rengeteg állapotot különböztet meg az adott CPU abszolút minimum és abszolút maximum órajele között. A Windows 10, illetve a korábbi operációs rendszerek azonban még a korábbi rendszerekre, vagyis a kevés P-state-re voltak kalibrálva. Ez jellemzően négy állapotot jelentett, és ezek között történtek meg a váltások. A Ryzen esetében ez nem volt jó, mivel a több tucat elérhető állapotból sokszor rosszat választott a rendszer. Egyedül a nagy teljesítményű séma működött, ami tulajdonképpen mindig a maximális állapotra kényszerítette a rendszert, ez viszont magas fogyasztással járt. Ez a mód egyébként tipikusan 1-3%-os extrát kínál a Windows kiegyensúlyozott módjához képest, viszont a Ryzen esetében az AMD már korábban jelezte, hogy a két elérhető energiagazdálkodási séma között jellemzően 6-8 százaléknyi is van.

Az AMD emiatt AMD Ryzen Balanced néven kiadott egy olyan frissítést, amely bevezet egy új energiagazdálkodási sémát. Ez a mód tulajdonképpen a Windows alapértelmezett kiegyensúlyozott sémáját helyettesíti, vagyis közel maximális teljesítményt kínál megfelelő energiatakarékosság mellett. A Windows 10 alapértelmezett kiegyensúlyozott sémája egyébként emiatt nem fog változni, mert sajnos nem lehet a modern és a régi processzordizájnokat ilyen formában összeegyeztetni. Vagy a sok vagy a P-State állapottal dolgozó rendszereket hátrány érné, ami nem túl jó alap. Erre tehát a Ryzen tulajdonosoknak figyelni kell.


A nagy teljesítményű és az új Ryzenhez való kiegyensúlyozott séma tempóelőnye a Windows 10 kiegyensúlyozott sémájához viszonyítva. [+]

Az új séma egyébként hozza azt, ami várható volt, vagyis megközelíti a nagy teljesítményű séma eredményeit. Az újítást biztosító telepítő az alábbi linken keresztül tölthető le. A legújabb PC-k esetében erre nem feltétlenül lesz szükség, mivel az OEM-ek már megfelelően konfigurálva szállítják a gépeket.


[+]

A játékokra vonatkozóan is van két frissítés. Egyrészt a legutolsó DOTA2 javítás 15%-kal növelte a Ryzen processzorokon a minimum teljesítményt Full HD felbontásban, míg a Total War: WARHAMMER esetében a Bretonnia frissítés 7-10%-kal jobb átlagos teljesítményt kínál szintén Full HD-ben. Mindkét esetben az volt a probléma, hogy a játékok korábbi kódjai nem megfelelően detektálták az elérhető erőforrásokat, de az új javításokkal már sikerül helyesen értelmezni a Ryzenek felépítését.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés