Túl van a kupaktalanításon az asztali Raven Ridge APU

Tuning mellett megérheti bevállalni, tuning nélkül viszont elég egy jó hűtő.

Két napja írtunk arról, hogy az AMD pasztára váltott az AMD a Ryzen SoC APU-k esetében, így ezeknél az amúgy kifejezetten pénztárcabarát termékeknél már nem forrasztást alkalmaznak. Ezt most a Der8auer néven ismert német tuningos szemléltette is a friss videójában, amelyben bemutatta, hogy a Delid-Die-Mate 2 megbirkózik magával a kupaktalanítással is. Itt érdemes használni az említett eszközt, ugyanis a tokozáson rengeteg kis komponens található, eléggé közel a fémsapka ragasztásához, és ezek borzasztóan egyszerűen megsérthetők, ha a felhasználó a kockázatos pengés módszert választja. Emiatt az említett úgymond célszerszámmal jóval biztonságosabb lehet a kupak leválasztásának folyamata.

A fémsapka belső része is érdekes, ugyanis egy kis terület kiemelkedik, ezzel biztosítva a közvetlenebb kapcsolatot a szilíciumlapkával. Ez minden bizonnyal azért ilyen, mert a forraszanyagnak is van magassága, így az előre meghatározott a külső méreteket ehhez tervezték, viszont forrasztás nélkül túl nagy lenne a távolság a lapka és a kupak között, amit rossz ötlet lenne pusztán hővezető pasztával kitölteni. Ezért az AMD a Ryzen APU-khoz egy ilyen módosított fémsapkát használ, aminél gondoltak erre a problémára.

Der8auer lemérte, hogy a Ryzen 5 2400G esetében mennyit jelent, ha a gyári pasztát folyékony fémre cseréli. Tuning nélkül és terhelés mellett 7-12°C-ot lehet nyerni ezzel, ami azt is jelenti, hogy ha valaki nem folyékony fémet használ, hanem valami biztonságosabban alkalmazható, de amúgy jó minőségű pasztát, akkor az előrelépés ennél is kevesebb lesz. Így pedig már nem feltétlenül éri meg ezzel törődni, főleg úgy, hogy a kupaktalanítás a Delid-Die-Mate 2 nélkül nagyon kockázatos.

Tuninggal már más a helyzet, mivel 10-15°C-ot is sikerült nyerni terhelés mellett, ráadásul a hőmérsékletek is jóval magasabbak a nagyobb feszültség miatt. Ilyenkor tehát már megfontolandó a paszta cseréje, bár az egyéni preferencia kérdése, mivel egy NZXT Kraken X42 hűtőt alkalmazva még a gyári pasztával is bőven a meglassulási küszöb alatt marad a működési hőmérséklet az extrém terhelést kifejtő Prime95 stresszteszt futtatása során. Emellett a Raven Ridge SoC APU-nál nem lehet a tuninggal túl sok órajelet nyerni. A processzorrész még feszültségemeléssel is alig tud túljutni a 4 GHz-es határon, míg az IGP ugyan elvihető 1,5-1,6 GHz-ig, de ez is egy PowerTune maximum beállítás, vagyis a hardver úgyis leszabályozza magát, ha kifut a TDP keretből, függetlenül attól, hogy a hőmérséklet hol áll. Ezeket észben tartva a Delid-Die-Mate 2-re szánt 30 eurót érdemes lehet szimplán hozzácsapni a jobb hűtőre félretett pénzhez, és ezzel esetlegesen jobban is lehet járni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés