Elmagyarázta az AMD, hogy miért nem mindig a "legjobb magon" fut egy alkalmazás

Az egy szálon terhelő programoknál sokszor láthatja a felhasználó, hogy nem a leggyorsabb magon futnak, de a cég szerint ennek oka van.

Manapság a rendkívül sok maggal rendelkező processzorok éráját éljük, de azért még mindig lehet találni olyan alkalmazásokat, amelyek csupán egy szálat terhelnek, bár ehhez már nagyon keresgélni kell. Ahhoz, hogy a gyártók a lehető legjobban kezeljék ezt a lehetőséget, számos új technikát vetnek be. Az egyik ilyen a legújabb Windows frissítésben bevetett favored core, amely funkció hatékony működéséhez szükség van arra, hogy a processzor pontosan meg tudja mondani az operációs rendszernek, hogy melyik mag a leggyorsabb.

Hirdetés

A favored core koncepciója azonban nem újdonság, az AMD a Ryzen Masterben már bevetette a best core koncepciót, amely minden CCD-n belüli CCX-en csillaggal jelöli a legjobb, illetve ponttal a második legjobb magokat, valamint a CCD-kre nézve egy-egy arany csillaggal jelölt mag is van, amelyek az egész processzor tekintetében a leggyorsabbnak számítanak.

Mindez eddig világos is volt, de többen felfedezték, hogy az egyes, egy szálon futó alkalmazások nem feltétlenül az arany csillaggal jelölt magon futnak, amiből logikus módon azt következtethető, hogy a rendszerben kihasználatlan teljesítmény lapul.


[+]

Az AMD szerint a kérdés nem ilyen egyszerű, és valójában a Windows 10 ütemezője is jó, illetve a Ryzen Master sem téved. A vállalat elmondta, hogy a processzorba táplált adatok alapján az UEFI generál egy sorrendet a magok teljesítményéről, és ezeket a CPPC2 interfészen keresztül elérhető adatokat használja fel a Windows 10. A Ryzen Master azonban az SMU API-n keresztül éri el ezeket, és a beolvasás tekintetében igen nagy az esélye annak, hogy a Windows 10 és a Ryzen Master nem ugyanazt a magot jelzi a leggyorsabbnak. Ennek az oka az, hogy másképp dönt a két rendszer erről.

A Ryzen Master az SMU firmware-be töltött adatokat éri el, amely a gyártás végén lesz minden processzorba beégetve, és tartalmazza az egyes magok elektronikai karakterisztikáit. Ezt minden legyártott CPU esetében megmérik, vagyis az adat gyakorlatilag minden terméknél eltérő lehet. A Windows 10 az AGESA-ba töltött információkat szerzi meg a CPPC2 interfészen át, és ezek már nem az elektronikai karakterisztikák alapján lesznek meghatározva, hanem némileg belenyúl a sorrendbe az AMD, hogy alkalmazkodni tudjanak a Windows ütemezőjének a működéséhez, méghozzá úgy, hogy figyelembe veszik a saját hardverük felépítését is. Ez az oka annak, amiért a Windows 10 esetleg nem ugyanazt a magot tekinti a legjobbnak, mint a Ryzen Master. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy teljesítmény maradna a rendszerben, mert a Windows ütemezőjéhez való igazodás fontosabb, mint konkrétan a leggyorsabb magon futtatni az alkalmazást. Egyszerűen így gyorsabb.

Annak érdekében, hogy a fentiek a jövőben ne okozzanak kérdéseket a felhasználókban, az AMD úgy alakítja át a Ryzen Mastert, hogy a Windows 10 favored core adataihoz igazodjon, tehát pontosan azt jelezze vissza, amit az operációs rendszer kap. Ezzel a program elveszti azt a képességet, hogy a valóban leggyorsabb magot jelölje meg egy arany csillaggal, de végeredményben ez csak a tuning szempontjából fontos, ha valaki órajelrekordokat szeretne dönteni. Az operációs rendszert figyelembe véve, azonban sokkal komplexebbé válik a kérdés, amit nehéz lenne érthetően elmagyarázni a felhasználók számára, így inkább a tuningprogram módosítása mellett döntött a cég.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés