AMD processzorokat használ a világ leggyorsabb szuperszámítógépe

A top500.org frissítette a világon fellelhető, bődületes teljesítményű szuperszámítógépek rangsorát. Az 500 gépet számláló mezőnyből a legtöbb, szám szerint 277 darab masina az Egyesült Államokban található, de Európa sem szégyenkezhet 153 rendszerével. A többi számítógép a föld egyéb tájairól származik, közülük Kína emelkedik ki 21 darab nagyvassal megtámogatva.

Hirdetés

A világ legerősebb számítógépe címet ezúttal az Oak Ridge National Laboratory központjában található Jaguar hódította el, melyet a Cray szállít. A masina XT5-HE konfigurációra épül, ami azt jelenti, hogy a rendszer lelke a 2,6 GHz-es órajelen üzemelő hatmagos Opteron, amelyből kicsivel több mint 37 300 darab teljesít benne szolgálatot. A 2,3 PFLOPS-os elméleti teljesítménnyel rendelkező Jaguar a nyár közepén tartott felmérésen is az előkelő második helyen végzett, ám akkor még csak négymagos Opteronok biztosították a gép erejét. A Linpack tesztprogramban a felturbózott rendszer 1,75 PFLOPS-os teljesítményt nyújt, amivel bőven túlszárnyalja az előző csúcstartó Roadrunnert.


Jaguar [+]

A második helyre befutó Roadrunner Linpack eredménye 1,04 PFLOPS, a gép elméleti teljesítménye pedig az 1,37 PFLOPS-os határt súrolja. A PowerXCell és Opteron processzorok kombinálásával született rendszer a Los Alamos National Laboratory kutatóközpontjában található. Fontos megjegyezni, hogy a rendszer egy csöppet vesztett a nyáron mért teljesítményéből, ami annak köszönhető, hogy kisebb átalakításon ment keresztül.

A bronzérmet a Tennessee Egyetemen található Kraken szerezte meg, mely a Jaguarhoz hasonlóan Cray XT5-HE konfigurációt alkalmaz, így 2,6 GHz-en üzemelő hatmagos Opteronokkal dolgozik. A masinában 16 488 processzor teljesít szolgálatot, amelyek 831 TFLOPS-os Linpack és 1028 TFLOPS-os elméleti teljesítményre képesek.

A dobogóról sajnos lecsúszott az első európai gép, mely Németországban található és JUGENE névre hallgat. Az IBM Blue Gene/P megoldásokra építő rendszer 825 TFLOPS-os Linpack teljesítményt ért el, ami elég volt ahhoz, hogy megelőzze az ötödik helyen tanyázó kínai, Tianhe nevű számítógépet, mely elméletben nagyobb teljesítményre képes, mint a JUGENE, de az 563 TFLOPS-os Linpack eredménye elmarad tőle. Utóbbi oka a hibrid felépítés, ugyanis a Tianhe az Intel Xeon központi egységek mellett 2500 darab AMD Radeon HD 4870 X2 kártyát tartalmaz, melyek nem tudtak hozzátenni a tesztalkalmazáshoz.

Bár a világ öt leggyorsabb számítógépéből négy használ AMD termékeket, a versenyzők közül 402 rendszer Intel processzorokra épül. Az IBM-ről sem érdemes megfeledkezni, hiszen a fogyasztás viszonylatában egyértelműen az élmezőnyben vannak, ugyanis egységnyi energiaigényükhöz igen impozáns teljesítmény társul.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés