Hirdetés

Felskálázás nélküli FSR 2.0 verzióval is készül az AMD

Egyelőre a felskálázást végző változat kap priorítást, de később elérhető lesz majd egy csak élsimítást biztosító rendszer.

Az AMD az előző héten részletezte a FidelityFX Super Resolution 2.0-t, de a háttérben készül egy olyan verzió is, ami nem kínál felskálázásra vonatkozó beállítást. Utóbbi első olvasatra nem tűnik komoly munkának, hiszen elvben csak a felskálázást kellene egyszeresre állítani, ami kvázi a funkció kiütése, de valójában a FSR 2.0 egy igen komplex munkafolyamatot használ, amelybe számos komponens a felskálázáshoz kapcsolódó modulba van integrálva, és ezek nem működnek optimálisan az ajánlottól eltérő paraméterezés mellett. Ilyen formában csak élsimításra ez a rendszer nem használható.

Emiatt jön egy olyan változat, amelyből maga a felskálázás konkrétan ki van szedve, és ezáltal az egyes munkafolyamatok alternatív módon vannak integrálva. Ez a kód gyakorlatilag csak az AMD TAA-ját, azaz temporális élsimítását kínálja, ami abból a szempontból hasznos, hogy az FSR 2.0-ba egy olyan algoritmust terveztek, ami célirányosan reagál az efféle eljárások problémájára. Többek között direkten kezeli a potenciális szellemképességet, a rendkívül vékony, nehezen detektálható részletek felismerését, illetve a HDR tartalmaknál opcionálisan kérhető automatikus expozíció, ami megoldja a nagy HDR értékkel visszatérő minták problémáját, ezek ugyanis korrekció nélkül erősen túlexponálnák az adott pixelre vonatkozó kimeneti paramétereket.

Mivel a manapság használatos temporális élsimítások egy jó része még küzd az előbb említett tipikus gondoktól, egy csak TAA-t biztosító FSR 2.0 verzió érdekelheti a fejlesztőket, mert ki tudnák cserélni az AMD megoldására a saját implementációjukat. Erre viszont biztosan várniuk kell, mert elsődleges figyelmet kap a felskálázást is biztosító FidelityFX Super Resolution 2.0.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés