Bővebben kifejtette készülő szerverfejlesztéseit az AMD

Mark Papermaster a Wells Fargo 6th annual TMT Summit alkalmával ecsetelte az érkező dizájnok célját.

Az AMD nagyjából egy hónapja mutatta be a Genoa platformot, de ezúttal az EPYC sorozat számos kiegészítőfejlesztést is kap, így jövőre külön célozza a cég az egyes fontosabb területeket. Erről a Wells Fargo 6th annual TMT Summit alkalmával Mark Papermaster beszélt részletesebben. Persze az alábbi hír alapján már lehet tudni, hogy mikre lehet számítani, de most kifejtésre került, hogy az egyes új platformok miért születnek meg.

Hirdetés

A szerverpiac alapvető igényeit a már bejelentett Genoa célozza, de ez Mark Papermaster szerint már nem elég, ugyanis az egyes célterületek specifikusabb követelményekkel is bírnak. Többek között a nagy teljesítményt igénylő, memóriaintenzív munkafolyamatokhoz jön a Genoa-X nevű, 3D V-Cache-sel ellátott verzió az optimális, amely az eredeti platform tokozásonkénti 384 MB-os L3 gyorsítótárát 1 GB fölé növeli.

Lényegesebb a Bergamo platform, amellyel Mark Papermaster szerint az ARM-os dizájnokra reagálnak. Ez a rendszer tokozásonként 128 darab Zen 4c jelzésű magot kínál majd, amely a specifikusan adatközpontokba tervezett verziója az alap Zen 4-nek. A különbség leginkább abban nyilvánul meg, hogy nagyjából feleakkora lapkaterület igényel az áttervezett mag ugyanazon a node-on, miközben képes pontosan ugyanazokat a szoftvereket futtatni, amelyeket a normál Genoa platform. A nagyobb tranzisztorsűrűségnek azonban ára van, mivel kisebb a beállítható órajel. Ez azonban a hiperskálázható adatközpontok esetében teljesen jó, mivel itt főleg az a megrendelők célja, hogy egy tokozásra levetítve igen sok magot kapjanak, és ezek teljesítményének nem kell az abszolút élmezőnybe tartoznia, vagyis az alacsonyabb órajel bőven belefér.

Az AMD a Bergamóval a Graviton dizájnoknak kíván közvetlen versenytársat állítani, ami talán az Amazont nem győzi majd meg a házon belüli fejlesztésének leállításáról, de azokat a cégeket megcélozhatják, amelyek az ARM-os dizájnok előnyeire vágynak, de nem akarnak ezért a szoftveres átállás problémáit felvállalni.

Mindezek mellett Mark Papermaster megjegyezte, hogy a Genoa, a Genoa-X és a Bergamo is ugyanazt a 6096 tűs Socket SP5 nevű, LGA típusú foglalatot használja, tehát a megfelelő alaplapot megvásárolva akár később is lehet az eltérő kategóriák között ugrálni.

Végül szó volt az Instinct MI300-ról, amely önmagában, illetve host CPU-hoz kötött gyorsítóként is képes működni, és utóbbi esetben is hasznosítani tudja a beépített processzormagokat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés