Belépőszintre viszi a tuningot az új Athlon processzor

Az AMD az Athlon 3000G-vel, nekimegy az egyik legnépszerűbb Pentium modellnek.

Hirdetés

Bár az AMD a mai napon vitathatatlanul a csúcs-Ryzeneknek szánta, azért ezek mellett bejelentettek egy olyan processzort is, ami valószínűleg nagyságrendekkel több potenciális vásárlót fog érdekelni. Ez már csak azért is valószínű, mert sokkal, de sokkal olcsóbb, mint a vállalat csúcsmodelljei, noha persze messze nem is tud annyit.


[+]

Az Athlon 3000G alapvetően az Athlon 240G továbbfejlesztése. A Zen és Vega architektúrát kínáló SoC APU-t az AMD lecserélte egy újabb steppingre, de alapjaiban még mindig ugyanarról a 14 nm-es node-on készülő lapkáról van szó. A paraméterek tekintetében nincs változás, ha az Athlon 240G-hez mérjük, és erről az alábbi táblázat is tanúskodik:

AMD Raven Ridge – Athlon asztali, alacsony fogyasztású generáció
Típus Órajel / Turbó órajel SMT L2 cache L3 cache Radeon RX típusa Radeon magok száma IGP PowerTune órajel Fogyasztás (TDP)
3000G (2 mag) 3,5/- GHz van 2 x 512 kB 4 MB Vega 3 192 1000 MHz 35 W

A Socket AM4-es foglalatba helyezhető lapka kétcsatornás memóriavezérlője sem módosult, továbbra is maximum 2667 MHz-es effektív órajelen üzemelő DDR4-es modulokat támogat. Ezek alapján rögtön adódik a kérdés, hogy akkor mi az újdonság, a specifikációkból láthatatlannak tűnő új steppinggel kívül. Nos, az Athlon 3000G extrája a tuning. Az AMD eddig tiltotta ezt a lehetőséget az Athlon sorozaton belül, de az új lapkával feloldják ezt, így szabadon állíthatóvá válik a szorzó.

Bár ebben a kategóriában nem mindenki emeli meg az órajelet, de az kétségtelen tény, hogy korábban nem volt szokás 100 dollár alatti szinten szabad szorzóállítást biztosítani. Ha pedig ehhez hozzávesszük, hogy az Athlon 3000G konkrétan 49 dolláros listaáron érkezik, akkor ez a lépés még érdekesebb.


[+]

Az AMD az új, belépőszintű fejlesztéssel az Intel Pentium G5400-at célozza, amely egyébként egy igen népszerű terméknek számít ezen a szinten, főleg az OEM-ek körében, de igen komoly mennyiséget adnak el belőle a végfelhasználói piacon is. Az Athlon 3000G-vel a kisebbik processzorgyártó nagyobb teljesítményt kínál gyakorlatilag 24 dollárral olcsóbban, és ehhez még hozzácsapja a tuning lehetőségét, amire a Pentium G5400 esetében nincs lehetőség.


[+]

Az Athlon 3000G dobozos verziója november 19-én lesz elérhető.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés