Részletes adatok az AMD 2015-ös útitervéről

Az AMD háza táján jellemző, hogy a vállalat partnerei nagyjából egy évvel korábban megtudják az adott esztendőre vonatkozó terveket. Ezek elvileg ugyan titkosak a következő Financial Analyst Day rendezvényig, de időnként elég sok információmorzsa szivárog ki. Ezt történt most is, aminek hála gyakorlatilag tudni lehet a 2014-re és 2015-re vonatkozó asztali és szerver útiterveket.

Hirdetés

Az asztalival kezdve lényegében már abszolút tényként kezelhető, hogy január közepén kereskedelmi forgalomban is megjelenik a Kaveri APU. Erről a lapkáról már sok adatot közölt az AMD, de a gyártóktól megtudtuk, hogy első körben egy A8-as és két A10-es modell várható, de ezeket viszonylag gyorsan követik majd az olcsóbb megoldások. A két A10-es verzió különlegessége, hogy már a starttól a csomag része lesz egy Battlefield 4 ingyenes letöltésére feljogosító kupon.


[+]

Az év első negyedévében a Socket FS1b tokozás is befut, amibe a Kabini SoC APU kerül Athlon vagy Sempron néven. De ezt az év végén, illetve a következő esztendő elején követi a Beema kódnevű fejlesztés, ami szintén az előbbi tokozást használja. Ugyanebben az időszakban érkezik a Kaveri APU-t leváltó Carrizo kódnevű fejlesztés, mely már ténylegesen rendszerchip lesz, tehát a déli híd is integrálásra kerül. Utóbbi az asztali megoldások esetében helyből le lesz tiltva, hiszen a Socket FM2+ foglalattal rendelkező alaplapokon található megfelelő vezérlőhíd ennek kiváltására. A Carrizo egyébként már az új Excavator kódnevű modulokat kapja meg, ezek közül is kettőt, azaz hagyományos értelemben négymagosnak tekinthető, míg az IGP szerepét egy továbbfejlesztett GCN architektúrára épülő megoldás tölti majd be, egyelőre ismeretlen számú shader processzorral, de annyit tudunk, hogy a fókuszban egyértelműen a funkcionalitás fejlesztése és az IGP erősítése van.

A Carrizo esetében a memóriavezérlő a DDR3 mellett már támogatja a DDR4 memóriákat is, így jó esély van egy új foglalat bevezetése ennek kihasználására. Itt valószínűleg a szokásos váltást valósítja meg az AMD, így a megvásárolt APU-k önmagukban jók lesznek a Socket FM2+ és az új foglalatba is, de nyilván az alaplap kiválasztásánál gondolni kell a DDR3 vagy a DDR4 memóriára. Információink szerint 2015-ben visszatér az FX jelölés is, amit a Carrizo APU egy speciális változata kap majd meg. Erről sajnos több adat egyelőre nincs.

A hagyományos processzorok szempontjából az aktuális FX-ek forgalmazása zajlik tovább egyelőre bizonytalan ideig. Ennek az okát is tudni lehet, ugyanis az AMD stratégiájában a HSA és a Mantle API kap vezető szerepet. Utóbbi mellett az adott APU GCN architektúrára épülő IGP-je rengeteg grafikai számítást szimplán átvehet a szintén GCN architektúrára épülő dedikált grafikus kártyától vagy éppen kártyáktól, amivel lényegesen nagyobb sebességet nyernek a játékosok, mint bármilyen hagyományos központi processzorral.

A szerverekre rátérve a 2014-es esztendő a korábbi útitervhez képest változatlan, így a Kaveri szerverváltozatának számító Berlin APU, annak a letiltott IGP-vel rendelkező változata, illetve az ARMv8-as Seattle SoC CPU lesz elérhető. 2015-ben a Berlin APU-t leváltja a Toronto kódnevű SoC APU, ami a lényegében a Carrizo szerverváltozata. Minden esetben BGA tokozásról beszélünk, illetve a Toronto esetében már az integrált déli híd is aktív lesz, ellentétben az asztali verzióval. Szintén lehet választani a DDR3 és a DDR4 memóriás opciók közül, attól függően, hogy mi az igény. A Berlin és a Toronto fejlesztések természetesen HSA-t támogató APU-k.

A két- és négyutas szervereknél az aktuális Opteron sorozat felújításaként jelzet Warsaw CPU-k lesznek elérhetők 2015-ben is. A fenti APU-k, illetve ARMv8-as CPU-k esetében a belső összeköttetésért a SeaMicro felvásárlásával megszerzett Freedom fabric felel. A Seattle esetében integrálva, míg a többi opció mellett különálló chippel megoldva. Ez a rendszer rengeteg lapkát képes hatékonyan összekötni.

Friss adat, hogy a Seattle SoC CPU esetében a DDR3 mellett választható lesz DDR4-es verzió. 2015-re a Cambridge kódnevű ARMv8-as megoldás van tervben, de alternatívaként opció marad az első körben nyolc darab ARM Cortex-A57-es magot használó Seattle 16 magos verziója.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés