Albatron alaplapok két videokártya-foglalattal

Hirdetés

Az Albatron megkezdte PX915P-AGPe és PX915G-AGPe jelű alaplapjainak szállítását, amelyek a videokártyák számára egy AGP és egy PCI Express x16 foglalatot is biztosítanak. A megoldás azon vásárlók számára tűnhet(ne) ideálisnak, akik az Intel Socket 775 platformjára szeretnének váltani, ám nem engedhetik meg maguknak egy PCI Express felületű grafikus kártya egyidejű beszerzését.


Albatron PX915P-AGPe

Mindkét alaplap a Grantsdale kódnevű chipsetre épül, azaz 533 vagy 800 MHz-es rendszerbusszal készített Pentium 4 processzorokat fogadnak. Négy foglalat áll rendelkezésre DDR333/400-as memóriamodulok (kétcsatornás) működtetéséhez. Bővítőkártyák számára az említetteken kívül két PCI Express x1 és két PCI aljzat kínálkozik. Természetesen nyolccsatornás hang, Gigabit Ethernet interfész, nyolc USB 2.0 , négy Serial ATA port, valamint (RAID 0, 1, 1+0 tömböket támogató) IDE-csatlakozók is helyet kapnak az alaplapon. A PX915G-AGPe északi hídja az Intel GMA 900 grafikus vezérlőjét is magában foglalja.

Az AnandTech egy korábbi beszámolója szerint egyes alaplapgyártók az ICH6 déli híd PCI-portját használják fel az AGP-csatlakozás létrehozásához. Ez azonban jelentős sávszélesség-veszteséggel jár, hiszen míg a PCI-busz 133 MByte/s sebességet biztosít, addig az AGP8X 2,1 GByte/s-os adatátvitelt tesz lehetővé. Az Albatron lapokon alkalmazott megoldás részletei nem ismertek.

Az Albatron PX915P-AGPe az Akiba PC Hotline szerint mintegy 32 ezer forintnak megfelelő összegért vásárolható meg – a drágának számító – Japánban.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés