Alaplapok profiknak illetve egyszerűbb felhasználásra is

Hirdetés

A többszörös bajnok játékosról, Johnathan Wendelről elnevezett termékek az utóbbi időben kicsit megritkultak. Legutóbb májusban számoltunk be egy tápról, ám azóta semmi. Hamarosan ismét felélesztik a Fatal1ty névvel fémjelzett alaplapokat. Sőt, ami ennél is meglepőbb, hogy ezúttal az ASRocktól érkezik egy új típus, a Fatal1ty P67 Professional, ami az Asus ROG szériás termékeinek is talán jó konkurense lehet.

ASRock Fatal1ty Professional [+]
ASRock Fatal1ty Professional [+]

Az alaplap LGA1155 foglalattal rendelkezik, ami 16 fázisú tápellátásban részesül. Emellett négy darab DDR-2133-as memóriaslotot találhatunk rajta. Bővítőkártyák számára rendelkezésre áll három x16-os PCI Express sín, amelyek kezelik a CrossFireX és háromutas SLI konfigurációkat is. Összesen 10 SATA port kerül rá, amik közül hat darab 6 Gbps-os interfész, illetve ezek mellett még négy 3.0-s USB is helyet kapott rajta. Az USB aljzatok közt egyébként van egy különleges, úgynevezett „Fatal1ty” USB port, amire egeret lehet kapcsolna, ami ettől 500 Hz-es mintavétellel dolgozik. További újítás az UEFI, azaz az Unified Extensible Firmware Interface, ami a BIOS-t váltja le.

ASRock Fatal1ty Professional [+]
ASRock Fatal1ty Professional [+]

Jár hozzá egy 2,5”-es keret is, ami egyrészt két darab 3.0-s USB aljzatot ad, másrészt egy háttértárat is tud fogadni. Az alaplap megjelenése valószínűleg a következő CES kiállításra tehető, az ára pedig az eddigi hírek szerint 250 dollár környékére várható.

ASRock Fatal1ty Professional [+]
ASRock Fatal1ty Professional [+]

Az Asustól már érkezett két P8P67 jelű alaplap is, név szerint a Deluxe és a Pro modellek. Most ezek mellé harmadikként a P8P67 WS Revolution is bemutatkozott. A munkaállomásokba szánt készülék LGA1155 foglalata 16+2 fázisos tervezésű. Az NVIDIA NF200 chipjének köszönhetően lehetséges rajta a háromutas SLI konfigurációk kialakítása, maguk a videokártyák számára pedig négy x16-os PCI Express foglalat áll szabadon. Négy 3 Gbps-os és hat darab 6 Gbps-os SATA aljzata van, továbbá két Gigabit Ethernet csatlakozóval és két 3.0-s USB-vel is felszerelték. Négy memóriafoglalata DDR3-2200+-os modulokat is tud fogadni. Passzív hűtésű az egész kialakítása, extraként pedig egy diagnosztikai kártyát is mellékelnek hozzá. Egyelőre nem derült ki az árazás.

Asus P8P67 Revolution [+]
Asus P8P67 Revolution [+]

A Zotac két kisebb, Mini-ITX formátumú alaplappal jelentkezett, a 880G-ITX WiFi és az M880G-ITX WiFi típusokkal. Ahogy az már a nevekből kitalálható, az AMD 880G chipsetjét alkalmazták, foglalatként pedig AM3-as aljzatot találunk rajtuk. Az M880G-ITX WiFi egy 1,5 GHz-es Turion II Neo K625 processzorral érkezik, az SO-DIMM memóriák számára pedig két 800-as DDR3 foglalat áll szabadon. Van rajta egy x1-es PCI Express sín, integrált GPU-ként pedig egy Radeon HD 4200 szériás megoldás kapott helyet. Az alaplap rendelkezik továbbá hat 3 Gbps-os SATA, egy Gigabit Ethernet, két 3.0-s USB, illetve DVI és HDMI portokkal is, de a hatcsatornás audiorendszer és az N-es Wi-Fi kártya sem hiányzik róla.

Zotac 880G-ITX WiFi
Zotac 880G-ITX WiFi

A 880G-ITX WiFi-hez nem jár CPU, viszont ez kezeli az 1333 MHz-es DDR3 modulokat is, Radeon HD 4250-es GPU-ja van, és csak négy 3 Gbps-os SATA aljzat került rá. Ezenkívül minden másban megegyezik a fenti modellel. A Zotac alaplapok megjelenési ideje, valamint az áruk nem derült még ki.

Zotac 880G-ITX WiFi
Zotac 880G-ITX WiFi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés