Alaplapgyártók a VGA piacon

Az nVidia és az ATI is úgy próbálja növelni a bevételeit, hogy olyan gyártókat győznek meg a saját chipük felhasználására, melyek eddig nem voltak jelen a videokártyák piacán. Jelenleg az nVidia több (és nagyobb) nevet tud felsorolni a saját oldalán, de ez valószínűleg a nagyobb piaci súlyuk miatt van így.

Az nVidia oldalára most a Soyo állt, mely máris megkezdte a kissé lefutott Gef2 MX szériák gyártását, és a Gef4 MX 420 és 440 is kapható már a Soyo-tól. Június végére ígérik a GeForce 4 család Titanium tagjait is, amelyek valószínűleg nagyon komoly kártyák lesznek majd. A Soyo tehát az nVidia mellett tette le a voksát, akárcsak jópár nagy név a piacról: Asus, MSI, Abit, Chaintech, Albatron, Leadtek, Prolink, AOpen, Acorp és Soltek.

Persze az ATI kicsit le van maradva, mivel eddig maguk gyártották az összes kártyájukat. Az All-in-Wonder kártyákat eddig sem bízták másra, ám a jelek szerint itt is változás történt: a CP Technology (ismerősebb nevén: PowerColor) lett a legdrágább ATI chipes kártyák gyártásával és forgalmazásával megbízva, egyedül az európai piacot irányítja másik cég.

Az ATI oldalán is állnak nagy nevek: Gigabyte, DFI, Transcend, High Tech, Hercules, Jetway, Sapphire és a PowerColor. Érdekesség, hogy a Soyo is gyárt ATI chipes kártyákat, azonban a híresztelések szerint jobb üzletnek találták a GeForce chipeket, így az ATI alapú kártyák gyártását csak a jó viszony ápolása miatt folytatják.

Az itt felsorolt neveken kívül persze még rengeteg kisebb cég dolgozik mindkét oldalon, azonban egyértelműen észrevehető tendencia, hogy a videokártya bizniszt is az alaplapgyártók veszik kézbe, az Asus, az MSI, a Gigabyte, az Abit és a többiek is nagy névnek számítanak, mostanra pedig nem csak az alaplapi, hanem a VGA piacon is. A jelek szerint jobban megéri videokártyát gyártani...

Azóta történt

Hirdetés