Alaplapgyártásba kezd a PowerColor

Nagyon úgy néz ki, hogy a grafikus kártyák gyártásával foglalkozó PowerColor az alaplapgyártásba is belevág. A vállalat munkatársaitól származó információk szerint egyelőre Mini-ITX-es termékekben gondolkodnak, melyek az év legelején megjelenő Brazos platformra épülnek majd. Az alaplapokról konkrét specifikációk még nem derültek ki, de minden bizonnyal lesz E-350-es és E240-es APU-val felszerelt megoldás is. A hűtés várhatóan passzív lesz, mivel az AMD új termékei 18 wattos TDP fogyasztással rendelkeznek, és ez a hőmennyiség egy méretesebb borda mellett elvezethető.

Hirdetés

Bár egyelőre csak az alaplapgyártást erősítette meg a PowerColor a későbbiekben nem kizárható, hogy félig összerakott HTPC-k is megjelennek a cég kínálatában, természetesen Fusion alapokon. Erre meglehetősen nagy az esély, mivel a vállalat tápegységek és házak forgalmazásával is foglalkozik, vagyis a konfiguráció szempontjából minden adott. Ezekhez a termékekhez a felhasználó tetszőlegesen vehet memóriát, adattárolót illetve egyéb részegységeket. A következő lépcső a nettopok forgalmazása lehet, amelyek terjedése szintén kézzelfogható.

Nem csak a PowerColor gondolkodik a Fusion forgalmazása mellett. Az AMD-nek több olyan partnere van, amelyek főleg Radeon kártyák eladásából élnek. Ide tartozik a HIS és az XFX is, hogy csak a legfontosabb neveket említsük. Számukra is opció lehet az alaplapok gyártása. Az információk szerint a vállalatok elsősorban nem az olcsó, alacsony fogyasztású Fusion VGA-piacra gyakorolt hatásaitól tartanak, hanem a Llano IGP-jétől, melynek a teljesítménye nagyobb a legtöbb belépőszintű grafikus kártyáénál. Abban mindenki egyetért, hogy nagyon nehéz megjósolni, hogy a következő év közepén megjelenő erősebb Fusion mennyire rondít bele a szegmens eladásaiba, de egy biztos, akinek eddig megfelelt egy olcsó 60-80 dolláros grafikus kártya az jó eséllyel nem fog a Llano mellé egy külső VGA-t vásárolni, hiszen a kívánt teljesítményszintet az IGP-től is megkapja, sőt a támogatott szolgáltatások szempontjából sem lesz különbség. A probléma gyökere ott van, hogy a jelenlegi statisztikák szerint nagyon sokan vásárolnak belépőszintű megoldást a grafika gyorsítására, vagyis az eladások várható kiesésére megoldást kell találni. A VGA-piac zsugorodása valószínűleg lassú folyamat lesz, de érthető, hogy a lehetőségekhez mérten a legkisebb kiesést is pótolni szeretnék a gyártók. Tekintve, hogy az alaplapgyártás nem áll távol a grafikus kártyák előállításától, a változás nem fog komoly nehézséget okozni az érintetteknek. Az XFX-ről tudjuk, hogy sokáig nForce alaplapokkal is foglalkoztak, manapság azonban csak két Inteles modellt értékesítenek. A Sapphire esetében is hasonló a helyzet, ám a Computexen több elszólás is arra utalt, hogy a cég a jövőben jelentősen kiterjesztené az alaplapokkal foglalkozó üzletágat. A kiszivárgott információk szerint itt nem csak a Fusionre kell gondolni, hanem az Intel megoldásinak forgalmazása is felmerült, és vélhetőleg meg is valósul.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés