Adatvizualizációs szabványt tervez a Khronos Group

Az új API neve ANARI lesz, és drasztikusan leegyszerűsítheti a tudományos vizualizációra tervezett leképezőket.

A Khronos Group bejelentette, hogy egy átfogó adatvizualizációs szabványt terveznek az iparág számára, amely API-nak ANARI lesz a neve. Erre az érintett iparágnak elég nagy szükséges is van, mert az analitikus leképezési megoldások messze nem olyan rendszerekre épülnek, amelyeket erre terveztek volna, és az érintett szoftvereknek még számos alternatív leképezési utat is támogatni kell, hogy az iparágon belül elérhető hardvereket maradéktalanul lekezelhessék.

Hirdetés

Szabványos szinten persze ott a Vulkan API, ami egyfajta alapot kínál ma is, de az analitikus leképezés specifikus problémáinak megoldására rengeteg compute shadert kell írni, ami rendkívül sok időt vesz igénybe. Ráadásul a mai alkalmazások már nem egy, hanem sokkal több leképezőt használnak, majdnem minden gyártóra van egy specifikus opció, amitől maga a program is komplexebb lesz, vagyis nehezebb a karbantarthatóság.

A probléma és a megoldás [+]

Az iparág már egy ideje felfigyelt a problémára és a Khronos Group az előző év novemberében megalapította egy munkacsoportot (Analytic Rendering Exploratory Group), amely a lehetséges megoldást hivatott megkeresni. Ebből mostanra lett egy konkrét terv, azaz a fentebb már megemlített ANARI API, ami egy magasabb szintű, analitikus leképezéshez tervezett interfész lesz.


[+]

Az ANARI segítségével a fejlesztők célozhatják ezt a szabványos, speciálisan analitikus leképezéshez készülő rendszert alkalmazáson belül. A működés abból a szempontból érdekes, hogy az új API nem magát a leképezési folyamatot specifikálja, hanem csak egyszerűvé teszi a jelenetben lévő objektumok közötti kapcsolat meghatározását. A tényleges részletekre vonatkozó számítások szempontjából továbbra is lehet többféle leképezőt használni. Utóbbi nem nagy probléma, mert ez a megjelenítés egyszerűbb része, a gondot mindig is a jelenetgráfok jelentették, amelyeket az alkalmazásnak egyenként le kellett kezelni a beépített leképezőknek megfelelően. Tulajdonképpen az ANARI felfogható egyfajta interoperabilitásnak, ami ennek a problémának a kezelését egyszerűsíti.

Jó hír, hogy a Khronos Group szerint már nagyon nagy az érdeklődés, a vezető hardvergyártók mellett az adatvizualizációs szoftvereket fejlesztő cégek is részt vesznek a fejlesztésbe.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés