Acer Veriton X6620G/X4610G PC-k: amikor az asztalon dől el az üzlet

A végfelhasználóknak szánt notebookok dömpingje után után úgy döntöttünk, hogy ideje egy picit komolyabb vizekre evezni, és a vállalati szférát érintő termékek közül is megnézni egy párat. Az idei TravelMate notebookkínálatot már körbejártuk, az asztali PC-k viszont a háttérbe szorultak – nem is kicsit. Ezt a hiányt pótolva vettünk a hónunk alá két Veriton szériás asztali gépet (a címben szereplő X6610G és X4610G variánsokat), melyek az X szériát gazdagítják.


[+]

A két típust külsőre nem lehet megkülönböztetni, hiszen egyforma, de igény szerint fektetve és állítva is elhelyezhető, legfeljebb microATX méretű alaplapot fogadó gépházat kaptak, mely az X széria jellemzője. Ebből fakadóan a vásárlónak nem kell előre eldöntenie, hogy milyen felépítésű PC van szüksége, mindig az helyzethez tud igazodni – nagyvállalati környezetben pedig nem ritka a számítógépek cserélődése, költöztetése, ezért ez egy fontos szempont lehet.


[+]

Maga a ház tehát moderált méretekkel rendelkezik (101,5 x 396,84 x 266,5 mm), és a funkcionalitást helyezték előtérbe: az előlap aljára nem kevesebb, mint 5 darab USB port került, SD, XD, MMC, MemoryStick és CF szabványú memóriakártyákat kezelő olvasók társaságában, emellett a tervezők itt találtak helyet a mikrofon és a fülhallgató előlapi kivezetéseinek is. Nincs hiány a visszajelző LED-ekből sem, még a hálózat csatlakozás állapotjelzőjének is jutott hely. Az optikai meghajtó ezen a területen még mindig nem elhagyható opció, így a DVD-író is beszerelve érkezik. Ez sajnos hagyományos, tálcás rendszerű, ami nem könnyíti meg a korongok behelyezését, ha a gépháznak csak állítva találunk helyet.


[+]

Bár a funkcionalitás nagy szerepet kapott, a ház egyáltalán nem csúnya. A fekete színű előlapon egy ezüst színű díszcsík cikázik, és összességében véve sokat dob az összhatáson.


[+]

A perforált oldallapnak is van szerepe, de ez csak akkor derül ki, amikor levesszük. Ekkor válik láthatóvá a tölcséres processzorhűtő, aminek célja, hogy a hűtéshez használt levegő a házon kívülről érkezzen. Apropó, oldallap eltávolítása: biztonsági jelleggel a gépházat lelakatolhatjuk, valamint behatolásjelzőt is találunk benne, ami a bekapcsolás után figyelmeztet, ha az oldallapot korábban eltávolították. A beltérben rend uralkodik. Minden kábel méretre szabott, és a elvezetésük is megoldott. Extra ventilátort nem találtunk, a processzorhűtő légkavaróján kívül csak a 80 Plus Bronze tanúsítvánnyal ellátott Delta tápban van egy kisebb szélgép. Szerencsére egyik sem túl hangos, de hallottunk már halkabb gyárilag összeállított konfigurációkat.


[+]

A termékek Intel Core i5 processzorokkal dolgoznak, de alapjában véve eltérnek, hiszen az X6620G egy újabb generációt képvisel (még csak most szivárognak az első darabok), azaz Ivy Bridge alapokra épül, Q77 Express lapkakészlettel, és még egy Wi-Fi vezérlőt is hozzácsaptak a csomaghoz, ami mellett fellelhető a VPro támogatás is. Ezzel szemben az X4610G még Sandy Bridge-es Core i5-tel jött, VPro-t nélkülöző Intel Q65 Express chipkészlettel, de szintén 4 GB memóriával.


[+]

Az Acer sok más céggel ellentétben a Veriton PC-ket a hagyományos értelemben vett bolti vásárlók számára is elérhetővé teszi, így nem csak rendelésre lehet megvásárolni őket. Az áruk konfigurációtól függően bruttó 150 000 forintról indul (Sandy Bridge Core i3 processzorral, 4 GB RAM, 500 GB HDD, operációs rendszer nélkül). A gépekhez gyárilag jár egér és billentyűzet az egyszerűbb, de használható, hagyományos fajtákból, emellett 3 év a garancia.


[+]

A picit hangosabb ventilátorokat leszámítva a Veriton X sorozat igényes, jól összerakott számítógép hatását kelti, ami nyilvánvalóan nem az otthoni felhasználók kegyeiért küzd. Irodába viszont tökéletesen megállják a helyüket, ott pedig az alapzaj is jóval nagyobb, így a gép hangja nem okozhat gondot.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények