2018. szeptember 24., hétfő

Szponzorunk

Acer blog: V9800 projektor, a 4K-s nagyágyú

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

DLP technológia, 15 kilogrammos tömeg, 1,5 millió forintos vételár.

563 x 471 x 216 milliméteres méretével és 15 kilogrammos tömegével, na és másfél millió forintos árával nem ez a projektor lesz az átlag nappalik közkedvelt 4K-s vetítője, pedig akár az is lehetne, de inkább a mozizásra kialakított szobákban futhat be karriert. Egy ekkora készüléket elhelyezni is egy kisebb kihívás, nem éppen az a megoldás, amit előveszünk a táskából (ami nyilván nem jár hozzá) egy röpke esti filmnézés kedvéért, és nem is az, aminek könnyű bárhol állandó helyet biztosítani – legfeljebb a plafonon. Ilyen vetítőhöz amúgy is dukál egy jó hangrendszer, tehát mindenképpen kelleni fog a tér, illetve az optimális méretű és formájú szoba.


[+]

De túl azon, hogy a projektor nagy (mert tényleg az) lássuk, mit rejt a belső! Egychipes DLP vetítő rendszert hatszegmenses, 4x sebességű színkerékkel, mely az egyszerűsített utódnak is felfogható V7850-nél már bemutattunk, azaz jól ismer XPR technológiával állítja elő a 4K (3840x2160 képpontos) képet. A világítás ezúttal sem LED-es, hanem hagyományos 240 wattos UHP lámpát használtak, amely maximum 2200 (ECO módban 1760) ANSI lumen fényáramra képes és élettartama 3000-6000 óra beállítástól függően. A színtér támogatás az sRGB/REC.709 párosra korlátozódik, ezenkívül van ISFccc és fullos CMS színkalibrálás, manuális függőleges és vízszintes lencseeltolás, kézi 1,5x-es nagyítás, szintén kézi élességállítás, aktív hűtés, mely 20-26 dB között dolgozik beállítástól függően, tehát viszonylag csendben teszi a dolgát – hála a méretes szellőzőknek is.


[+]

A csomag része a távirányító is, ami ezúttal fekete és erős kék háttérvilágítást is kapott, de természetesen a legfontosabb gombok mind helyet kaptak a házon is, ezúttal egy elhúzható ablak mögött. Csatlakozók terén a választék közepes, két HDMI-t raktak rá, ebből az egyik 2.0 a másik 1.4 szabványnak felel meg, valamint van még egy VGA, ezt egészíti ki a LAN, az RS-232C, vezetékes távirányító, szerviz USB, Trigger 12 volt.


[+]

Az Acer hagyományosan jól teljesít optika terén, a méretes lencse kiváló és éles képet vetít, ami azért picit veszít élességéből a széleken, de más zavaró anomáliát, például kromatikus aberrációt nem véltünk felfedezni. A széles tartományú lencseeltolás is figyelemreméltó, nagyban megkönnyíti az elhelyezést és a pontos beállítást, akárcsak a nagy fókuszgyűrű. Dicséretet érdemel a halk működés (elsősorban ECO módban) és az anomáliáktól mentes mozgókép-megjelenítés is, valamint a széleskörű beállítás, bár ez esetben nem kalibráltunk.

A fedélbe rejtett manuális potméterekkel variálható a lencseeltolás
A fedélbe rejtett manuális potméterekkel variálható a lencseeltolás [+]

Sajnos a sok pozitívumra jutott pár negatív tulajdonság is, példának okáért a kényelem hiánya. Elsősorban itt a motoros dolgok elhagyására gondolunk, ugyanis 1,5 millióért elvárható lenne egy motoros lencsetakaró, motoros élességállítás és zoom, vagy épp a lencseeltolás, ami egy nagyobb teremben megkönnyítené a felhasználó dolgát, ha különféle profilokat szeretnének alkalmazni. A színek ugyan jók, de hiányoltuk a szabványos széles, Rec.2020/DCI-P3 (vagy azt legalább 90-95%-ban megközelítő) színteret, illetve egy kicsit combosabb kontrasztarányt, a mélyebb feketét, de ez utóbbiak elmondhatók hátrányként a legtöbb egychipes DLP projektor esetében, de nyilván az ár emelkedésével ez inkább húsba vágó téma. A V9800 természetesen fogadja a Rec.2020 és HDR anyagokat, és van HDR mód is, de azt nem említik, hogy melyik szabványt követik. Mindezt persze könnyen elfelejti az ember, amikor a beállítást követően a 2,5 méteres képátlón, 2160p-ben küzdenek a természeti elemekkel hőseink a Mount Everesten – amit a megfelelő 5.1-es hangaláfestés még izgalmasabbá tesz.

Az Acer a V9800 mellett előrukkolt a V7850-nel és a nagyobb fényáramú H7850-nel, amelyek méretben is igazodnak az átlagos nappalik méretéhez, és olcsóbbak is nála. Cserébe hiányzik a teljes CMS rendszer, kisebb/egyszerűbb a lencse, illetve a lencseeltolás is fapados, de nyilván a jóval kedvezőbb árért cserébe ezek elviselhető kompromisszumok lehetnek annak, aki feltétlenül 4K-ra vágyik. A V9800 értelemszerűen egy halkabb, profibb gép profiknak, akik szeretnek és tudnak kalibrálni, és fontos nekik a CMS funkció, így ennek mérten meg is kérik az árát, amiért cserébe néhány extra véleményünk szerint még elfért volna.

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.