Acer blog: P6, azaz TravelMate a csúcson

Folytatjuk az Acer megújult TravelMate sorozatának bemutatását: a P2 és P4 után most a kínálat legmenőbb tagja, a P6 következik, mely hivatalosan Ultrabook és hamarosan felkerül a boltok polcaira. Az Amszterdamban debütált P6 különlegessége, hogy egy teljesen átdolgozott üzleti notebookot kapunk kézhez, mind külsőleg, mind belsőleg, ami nem hasonlít a két kisebb testvérre, sem pedig az előző P6-os modellre, ami sokáig ugyanazt a külsőt hordta.


[+]

Mint a sorozat korábbi tagjai, az új P6 is több méretben készül, de első körben idehaza a 14 colos P645 lesz elérhető, ami 21 milliméteres vastagságával és 1,50 kilogrammos tömegével egy igen jól hordozható masinát testesít meg - akár üzleti Ultrabooknak is hívhatnánk. Erre rátesz még egy lapáttal a férfiasan szögletes és szénfekete magnézium-alumínium ház, aminek masszivitása továbbra is dicséretes, ahogy azt a P6-tól eddig megszokhattuk. A dizájn átformálása kihatással volt a beviteli részlegre is, így kinyitott állapotban a szigetes, háttérvilágításos billentyűzet dominál, amihez jár a két különálló gombbal és ujjlenyomat-olvasóval megbolondított touchpad. Ez utóbbi késleltetés szempontjából még nem volt tökéletes a mintapéldányon, de az ígéretek szerint a végleges darabokon nem lesz gond, ellenben a billentyűzet tökéletesen tette a dolgát.


[+]

Körbeforgatva a gépet jól látható, hogy az optikai meghajtóról már lemondtak a gyártónál (nagyon helyesen), és nem kapunk Smart Card olvasót, sem Express Card aljzatot, mint a korábbi P6-ok egyes kiadásaiban, ami annak tudható be, hogy a TravelMate piaci pozicionálása is megváltozott. Ebből fakad az is, hogy az akkumulátor most nem cserélhető olyan egyszerűen, ami valószínűleg hiányozni fog egyeseknek, de vigaszt nyújt a tudat, hogy egy feltöltéssel 8 órát minden további nélkül kibír a beépített akku is. Szerencsére a dokkolóról nem mondtak le, USB 3.0-s portból pedig hármat is kapunk. Ezenkívül van HDMI és D-Sub képkimenet, Gigabit Ethernet számra fenntartott csatlakozó valamint a szokásos 3,5 milliméteres jack portok, SD kártyaolvasó, Kensington biztonsági zár aljzat. A mintapéldányban 3G-s modemet is találtunk, ám ez opcionális kiegészítő csupán. A gép hűtése is egészen komolynak ígérkezik, a méretes rostélyok és az alul található szellőzők hozzájárulnak ahhoz, hogy a gép alapjáraton és kis terhelésen hangtalanul tegye a dolgát, ahogyan tette ezt a tesztgép is.


[+]

Ebben persze a hardvernek is nagy szerepe van, ami nem más, mint az Intel Haswell platformja, egészen pontosan a Core i5-4200U és i7-4500U processzorok lesznek ezekben a modellekben. Ezekhez változatos konfigurációk rendelhetők idehaza, mint 4-8 GB RAM (ami tovább bővíthető 12 GB-ig), 500 GB-os HDD + SSD gyorsítótár DASP fizikai behatások elleni védelemmel, 120 vagy 256 GB SSD, valamint az IGP-s gépeken felül 2 GB videomemóriával ellátott AMD Radeon HD 8750M GPU-val szerelt változatok is felbukkannak. Mindezek mellett opcionális kiegészítő lesz a 3G-s modem.


[+]

Mindegyik modell egyelőre csak 14"-es, 1366x768 pixel felbontású matt TN+film panellel érkezik, noha gyári opció van Full HD IPS-re (szintén nem érintős), de a hazai első hullámban nem ezek lesznek elérhetőek (akárcsak a 15,6" colos P655). Ráadásul érintéses opció híján a gyártónál úgy ítélték meg, hogy felesleges terhelni a felhasználókat Windows 8-cal, helyette a 64 bites Windows 7 Professional is választható (downgrade opcióban) első indításnál vagy újratelepítésnél a korábban ismertetett Dual Loadnek hála.


[+]

Kialakítástól függően a gépekért 365-530 000 forintot fognak elkérni három év garanciával.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények