Acer blog: P1163, a fényerős hordozható projektor

Az Acer újabb DLP-s projektorral örvendeztetett meg bennünket, de ezúttal az Essential sorozatba tartozó P1163-ast kaptuk meg, mely 100 000 forint alatti árával, 3000 ANSI lumen maximális fényerejével és natív 800x600-as felbontásával nem a házimozisok szívébe akarja belopni magát, hanem az előadókat, irodákat, esetleg iskolákat veszi célba. Emellett 2,2 kilogrammos tömegével és a mellékelt táskával pedig a mobilitásra gyúr. Igaz, a készüléken van HDMI bemenet, sőt 3D képességekkel is bír (szemüveg viszont nem jár hozzá), tehát akár Full HD Blu-ray is használható forrásként, a projektor megbirkózik az átméretezéssel, de mint említettük, nem ez a fő célcsoport.


[+]

A készülék zongoralakk fekete háza extrákat nem mutat, dizájnja jól illeszkedik a gyártó többi vetítőjéhez. Érdekességként megemlítenénk, hogy lencsevédőt sem kapunk, bár a körülötte lévő, meglehetősen széles fókuszállító gyűrű elég széles ahhoz, hogy védelmet nyújtson. Sőt a szokásos kezelőgombokról is le kell mondanunk, helyette a távirányítót használhatjuk, melyet fedélen kialakított bölcsőbe csúsztatva helyettesíti a lokális gombokat (és ugyanakkor tárolóként is funkcionál). Ez utóbbi nem szokatlan kialakítás a gyártó részéről, korábban is láttunk már ilyet. Mindenesetre próbáljuk a távirányítót nem otthon felejteni, különben nem lesz könnyű dolgunk.


[+]

A hátoldalon az említett HDMI mellett VGA (D-Sub), S-Video, kompozit és egy 3,5 mm-es jack audiobemenetet találunk, melynek segítségével a beépített kétwattos hangszórót kelthetjük életre. A sor kiegészül egy D-Sub kimenettel és egy RS232-es csatlakozóval és egy Kensington zár foglalattal is. USB és ezzel egyetemben integrált lejátszószoftver nincs, meghajtásához tehát elengedhetetlen külső forrás igénybe vétele. A vetítés előtti beállításokból nincs túl sok, lábak csavargatásával megkereshetjük a vízszintes pozíciót és digitális trapézkorrekciót alkalmazhatunk, valamint van egy nem túl nagy optikai zoomtartomány iés falszínkorrekció is, de ennél többre ne számítsunk. A minimális vetítési távolság egy méter, innen 23 colos, azaz 58,4 centiméter átmérőjű képet tudunk megjeleníttetni, de ha elég távol tudjuk elhelyezni, akkor akár 300 col, azaz 762 centimétert is elérhetünk.


[+]

Ami a technikai paramétereket illeti, a gyártó 3000 ANSI lumen fényerőt és 17 000:1 digitális kontrasztot ad meg. Bár a kipróbálás során nem végeztünk kalibrálást és méréseket, de a gép valóban rendkívül nagy fényerősségre képes az úgynevezett Bright beállítás mellett, tehát nincs nagy okunk kételkedni a megadott értékben – illetve korábban már bebizonyosodott, hogy a gyártónak nem szokása a valóságtól elrugaszkodott értéket közre adni (a kontrasztarányra ez persze amiatt nem igaz, hogy csak a nem éppen szabványos dinamikus értéket adtak meg). Persze ECO módban ennél jóval kisebb értéket kapunk, cserébe a lámpa üzemideje elméletben akár 6000 órára is kitolódhat a megadott 4500 óráról. Kalibrálás nélkül egyébként csak a szemünkre hagyatkozhatunk, amire szükség is lesz, ha jó színvilágot akarunk teremteni, 1-2 gyárilag programozott beállításnak ugyanis nem sok köze van a valósághoz, de azért van köztük használható. Emellett a gyártó egy elég korrekt objektívvel is megörvendezteti a vásárlót, legalábbis fogást nem igazán találtunk rajta.


[+]

Az Acer P1163 minden (tényleg) apró hibája ellenére egy egészen kellemes vetítő a kategóriájában, ami ugyan nem kínál csúcsfelbontást vagy olyan extrákat, mint ultra rövid vetítési távolság, nagy színtér stb, cserébe költséghatékony választás lehet a kisebb költségvetésből gazdálkodó, de nagy fényerőt igénylő cégek, szervezetek számára.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények