Acer blog New Yorkból: Iconia A1 tablet a porondon

Az Acer elsőként New Yorkban mutatta be az Iconia tabletcsalád legújabb tagját, az A1-et (teljes nevén Iconia A1-810). A 7,9"-es tablettel kapcsolatban a vállalat képviselői hangoztatták, mennyire fontos az egykezes használat ebben a termékkategóriában, ezért az A1-et is ennek megfelelően tervezték.


[+]

Persze mindez nem azt jelenti, hogy ugyanazzal a kézzel pepecselünk a kijelzőn, amivel a tabletet tartjuk, hanem a méretekkel és tömeggel kapcsolatos paraméterekre szerették volna felhívni a figyelmet, aminek nagy szerepe van abban, hogy valóban kényelmesen, egy kézzel is meglehet tartani a tabletet hosszabb távon, avagy sem. A 4:3 képarányú, 1024x768 képpont felbontású, IPS érintőkijelzővel szerelt Iconia A1 tömege mindössze 411 gramm, vastagsága pedig 11,1 mm, így valóban nem nagy kihívás egy kézben tartani az egyébként ízléses, műanyag házas tabletet.


[+]

A koncepció nem változott, az Iconia sorozat továbbra is a digitális világ adta javak fogyasztására van kitalálva, azaz videók, filmek, szórakozás, zene, böngészés, fényképek nézegetése (és ha a hátlapi 5 megapixeles egység minősége is úgy akarja, akkor fényképek készítése és 1080p felbontású videók felvétele) az Iconia A1 tablet igazi terepe. Hogy ezek flottul menjenek, a gép lelke az 1,2 GHz-es, négymagos SoC, aminek gyártójáról még nincs információnk (a helyszínen sem igazán akarták elárulni ezeket a részleteket, stikában pedig nem lehetett okoskodni mindenféle programmal, hogy ezt kiderítsük). A tapasztalat viszont azt mutatta, hogy a 4.2.2 verziószámú Android operációs rendszer ablakait a hardver könnyedén mozgatta, az egyes ablakok nyitogatása is kellő sebességgel történt.


[+]

Úgy tűnik, a kijelző is megállja majd a helyét. Viszonylag kis mérete ellenére öt ujjat is képes lekövetni, ami kiváltképp fontos, ugyanis a gyártó egy olyan apró okossággal spékelte meg a szoftvert, amivel ezt a tudást egyszerűen kamatoztathatjuk: öt ujj egyidejű érintésével 1-2 másodperc eltelte után automatikusan bekapcsolja a kijelzőt, feloldja a képernyőzárat és elindít egy általunk kiválasztott programot (ami alapesetben a naptár, de ezt megváltoztathatjuk). Ugyanez a funkció kétujjas érintésre is elérhető, ami alapesetben a kamerát indítja, de ezt is átállíthatjuk. Ez a fejlesztés egyrészt megkönnyíti a bekapcsolást (nem kell a bekapcsológomb után kotorászni), másrészt egyes funkciók azonnali, zsebből kivételt követő azonnali elérésére is használható – például az említett fényképező, ahol számít a gyorsaság, ha nem akarunk lemaradni a pillanatról.

Ezenkívül az A1-ről nem hiányzik a micro HDMI port, belül pedig olyan kiegészítőket találunk, mint a GPS, Bluetooth 4.0 és IEEE 802.11b/g/n Wi-Fi vezérlő, 5 megapixeles hátlapi webkamera Full HD videofelvételi lehetőséggel, de 3G-vel szerelt variáns (Iconia A1-811) is lesz. Az akku kapacitása nem ismert, de a vállalat 7 órányi működést ígér – nyilván ezt nem aktív 3G mellett. A beépített tárhely 8 vagy 16 GB típustól függően, de legfeljebb 32 GB-os micro SD-vel ez tovább bővíthető igény esetén.


[+]

Kissé furcsa behatárolni termékeket aszerint, hogy "olcsó" vagy "megfizethető", hiszen ezek a szavak mindenkinek mást jelentenek. Jelen esetben az A1 nyilvánvalóan nem a legolcsóbb árkategóriát célozza meg, szemben az Iconia B1-gyel, amivel bár nem voltunk maradéktalanul elégedettek, de kétségkívül megvan a piaca. Az Iconia A1 viszont többet nyújt, és nagyjából épp azokat az extrákat hozza, amiket a B1-ből hiányoltunk. Az A1 éppen ezért viszont nem egy abszolút belépő szintű termék, hanem a minőségi tabletek egyik megfizethető alternatívája kíván lenni, ha a tesztekben is bizonyítja rátermettségét. Így első ránézésre viszont rendben van.


[+]

Az Acer Iconia A1 Wi-Fi-s változatának megjelenése május végén esedékes, kezdőára várhatóan 169 euró körül alakul, míg a 3G-vel szerelt A1-811 június végén debütálhat mindegy 219 euró környékén - ezek még változhatnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények