Acer blog: kezünkben a legújabb Iconia Tab 10 androidos táblagép

Hat mag, kvantumpontos kijelző, HDMI kimenet és 7-es Android a csomag tartalma.

Talán a tabletpiac már nem pörög úgy, mint régen, de a 10 hüvelykes masinák iránt továbbra is van azért kereslet, az Acernek pedig van tapasztalata ebben a szegmensben, ráadásul egy jól bejáratott márkanévvel is rendelkeznek, így minden adott volt, hogy egy új masinával rukkoljanak elő. Ez lett az Iconia Tab 10, azon belül is az A3-A50-es modell.


[+]

A 10,1 hüvelykes, Android 7-et futtató táblagép tömege valamivel alig 500 gramm felett van (530 g), vastagsága pedig a 9 millimétert súrolja. Központi egysége hatmagos, ehhez 4 GB RAM rendszermemória és 64 GB ROM tárhely kapcsolódik. A kijelző egy 1200x1920 képpont felbontású IPS panel, kvantumpontokkal megfejelve a nagyobb színtér érdekében. A nálunk járt mintapéldány is ezzel volt felszerelve, és azt kell mondanunk, hogy a kijelzője az egyik legjobb pontja ennek az eszköznek. A színek ugyan kicsit túlszaturáltak, enyhén mesebeliek, de egyáltalán nem bántó szinten, filmekhez pont ideális.


[+]

Felépítésről nehéz érdemben nyilatkozni, mintapéldány lévén (amiről a gép hátulján lévő matrica is árulkodik) jól láthatóan és érezhetően nem volt végleges, az összerakás minősége és a ház merevsége hagyott némi kívánni valót maga után, de az anyagminőség (ami amúgy műanyag) nem volt rossz, így reménykedhetünk, hogy a kész példánynál mindent kijavítanak. Ami a felépítést illeti, az előlapra került a négy hangszóró, köztük pedig egy-egy gomb (hangerő és a képi- és hangprofilok váltására szolgáló MediaMaster) kapott helyet. Mindez – mármint az előlapra helyezett hangszórók – szuper lenne, főleg hangzás tekintetében, de sajnos az ember hajlamos néha rányomni a gombokra egyszerűen akkor is, ha csak fogja. A hangszórók kellően hangosak, de méretéből kifolyólag a dinamikatartomány nem túl széles, szerencsére azért bőven hallgatható, de ne várjunk csúcsminőségű hifi hangzást sem.


[+]

Amennyiben jobb hangzásra vágyunk, irány a 3,5 milliméteres jack aljzat, mely a micro USB mellett foglal helyet. Van ezenfelül még rejtett csatlakozó, a hátlapi kamera házának teteje kipattintható, ez alatt leledzik a HDMI csatlakozó, ami ritkaságszámba megy manapság, illetve szintén itt kapott helyet a MicroSD foglalat is – SIM foglalat nincs és nem is lesz. Kapunk ezenfelül előlapi kamerát is, illetve a gépben van IEEE 802.11ac-s Wi-Fi és a Bluetooth kombó vezérlő is.


[+]

Amiről még nem szóltunk, az az MT8176 SoC, amely a MediaTek műhelyéből kerül ki. A hatmagos, 2,1 GHz-ig pörgethető egység két darab Cortex-A72-es és négy kisebb Cortex-A53 magot, illetve egy PowerVR GX6250 IGP-t tartalmaz. Ez a kombináció ügyesen hajtotta a fenti összeállítást, beleértve a 7-es Androidot.


[+]

Az Iconia Tab 10 A3-A50 ára nagyjából 100 000 forint lesz, ami nem kevés pénz, de ha azt nézzük, hogy ezért kapunk 4 GB RAM-ot és 64 GB beépített tárolót, egy jó kijelzőt, HDMI kimenetet, akkor nem olyan rossz az összkép, még úgy sem, hogy a processzor nem nyolcmagos. Mindenesetre mindössze néhány órát használtuk az Acer táblagépét, így ennek fényében, és azt figyelembe véve, hogy még nem volt végleges a konstrukció messzemenő következtetéseket még nem vonnánk le.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények