Acer blog: K138ST, a "rövidlátó" LED-es miniprojektor

A különféle LED-es projektorok közül kiemelkednek a könnyen hordozható típusok, a piko projektorok, de a K138ST bár megtartható egy kézzel, nem fér el a tenyerünkben, tehát 750 grammos tömege és 240 x 147 x 59 milliméteres mérete okán inkább a szimplán kis méretű, könnyen hordozható kategóriát gazdagítja. Az Acertől nem állnak távol a LED-es fényforrásra épülő készülékek, hiszen korábban több ilyet is építettek már, nagyban és kicsiben egyaránt.


[+]

A szokás szerint DLP-re, azaz DarkChip DMD-re (0,45") épülő K138ST viszont rövid (de nem ultrarövid) vetítési távolságot ígér (ST=Short throw), ami igazán megkönnyíti a használatát bizonyos körülmények között, hiszen már 1,7 méterről képes 100"-es képet vetíteni. Az RGB LED-es fényforrás hosszú élettartammal kecsegtet (20 000 óra, ami 30 000 órára nőhet ECO módban), és megemlíthető a hagyományos lámpához képest kisebb fogyasztás is (80 watt, ECO módban 38 watt). A halkabb működést nem említenénk, ami a kisebb hőtermelés miatt ugyan szóba jöhetne, de a kisméretű ház és apró ventilátor kettőse ennek keresztbe tesz.


[+]

Kis fogyasztás, kis méret, ezzel pedig együtt jár a kisebb fényáram, ami jelen esetben 800 ANSI Lumen, ami kategóriájában rendben van, elődjének tudásához (700 ANSI Lumen) képest pedig egyértelmű előrelépés. Jól besötétítve akár egy kiadós házimozizásra is elegendő ez az érték, bár kétségkívül nem erre szánják a K138ST-t, aminek natív felbontása 1280x800 képpont, de HDMI bemenetén a Full HD jelet is fogadja minden további nélkül.


[+]

Optikája méretéhez képest nem rossz, sőt jónak mondanánk, ám ne várjunk nagy gépekkel egy az egyben összehasonlítható képminőséget - annál kicsit nagyobb az életlenség a széleken és picit több a kromatikus aberráció, de tűrhető. Színkerék ez esetben nincs, a LED-ek kapcsolgatásával helyettesítik, amivel nem volt problémánk, ebből fakadó hátrány (szivárványozás) nem jelentkezett.


[+]

Nem vitték túlzásba a csatlakozókat, így az említett (MHL kompatibilis) HDMI-n felül normál VGA-ra vagyunk utalva. Sajnos az USB port a felirat szerint is csak töltésre szolgál, így USB-s adathordozó használata nem jöhet szóba, pedig a mellékelt, új formavilágú távirányítóval akár ennek kezelése sem lett volna megoldhatatlan feladat, ha már prezentációs célokra készülő termékről beszélünk. Bár az is tény, hogy így nem futunk bele kompatibilitási problémákba, és ha minden kötél szakad, HDMI stick is használható, ami az Acer kínálatában is megtalálható, tehát könnyen áthidalható ez az apró hiányosság.


[+]

A K138ST tehát méretéhez képest jó fényerővel bír, de irodai használatnál, prezentációnál nem árt erősen beárnyékolni a helyiséget, és akkor hatékonyan használható. Képminősége nem rossz, ha azt tudjuk a helyén kezelni, és nem a nagy vetítőkhöz hasonlítjuk, hiszen azokat azért nem tudja helyettesíteni, ellenben utazások során kellemes munkatársnak ás/vagy szórakoztató eszköznek bizonyulhat, miután kifizettük érte a 195 000 forintos bruttó végfelhasználói árat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények