Acer blog: Iconia W500 - ha akarom, tablet, ha akarom, netbook

Az Iconia A100 és A500 után egy teljesen más koncepciót vizsgálunk meg, mely ugyancsak az Iconia családot gazdagítja. A W500 megint egy 10 hüvelykes érintőkijelzős gép, csak Android helyett Windows 7 operációs rendszert futtat, tehát belül nem ARM szív dobog, hanem az x86-os architektúrára épülő AMD Fusion APU teszi a dolgát.

A W500-ra nem véletlenül használtuk tablet helyett a gép kifejezést, ugyanis nemcsak tabletként funkcionál, hanem egy dokkolóval netbookot varázsolhatunk belőle. Ami a tömeget illeti, a W500 önmagában 970 grammot, míg a dokkoló 610 grammot nyom a mérlegen.


[+]

A dokkoló csatlakozósora kézzel nyitható és csukható. A csatlakozás egyébként nem túl bonyolult, gyakorlatilag egyetlen USB felületen keresztül jön létre a kapcsolat.
Ha jobban megfigyeljük, a dokkolón található billentyűzet közepén helyspórolás végett egy touchpadet helyettesítő trackpoint is helyet kapott, amihez a jobb és bal gombokat a space gomb alatt, a dokkoló peremén találjuk. Erre "netbook üzemmódban" mindenképpen szükségünk lesz, hiszen az érintőkijelző használata nem mindig kényelmes.


[+]

A W500 egyetlen hibája, hogy a dokkolóra csatlakoztatva nem hajthatjuk le a kijelzőt, azaz jelen esetben magát a konfigurációt, ahogy azt egy hagyományos notebooknál vagy netbooknál megszoktuk, ennek ugyanis fizikai akadálya van (ha túl erősen próbálkoznánk ezzel, akkor minden törik, ami csak eltörhet).


[+]

Viszont ha már szétválasztottuk a két részt, akkor szembefordítva egymásra helyezhetjük őket, így pedig a W500 megtévesztésig hasonlít egy netbookra. Szétcsúszni nem fognak, erről egy biztonsági retesz és speciálisan elhelyezett mágneses tapadófelületek gondoskodnak.


[+]

Az Iconia W500 is demógépként érkezett hozzánk, ami azt jelenti, hogy akár még a hardverkiépítése is változhat, tehát méréses teszteket nem végeztünk. Az általunk próbált gépben az 1 GHz-es AMD C-50-es APU dolgozott az integrált Radeon HD 6250 és 2 GB rendszermemória társaságában. A konfiguráció vígan képes meghajtani a 10,1 hüvelykes, 1280x800 képpont felbontású kapacitív multi-touch kijelzőt. A tárhely funkcióját egy 32 GB-os SanDisk SSD látta el, ami a legjobb választás egy ilyen kaliberű konfigurációba. Ezen felül a W500-ban a Bluetooth, a  Wi-Fi, a sztereó Dolby Audio hangszóró, valamint a dupla 1,3 megapixeles webkamera mellett HDMI kimenetet is kapunk. Integrált 3G csatoló esetén az alul található ajtónál van lehetőség SIM kártyát behelyezni.

Az operációs rendszer szerepét a Windows 7 tölti be, amin megtalálhatók ugyanazok a segítségek (pl. megnövelt méretű fejlécikonok), mint a duplakijelzős Iconián, ebből adódóan a kis kijelzőn is könnyen tudunk ujjunkkal navigálni. Apropó kijelző: a demógép kijelzőjével elégedettek voltunk, a kritikusnak számító kontraszt, fényerő, betekintési szög trió vizsgálatánál jól vizsgázott. Bár sem a Brazos platform, sem pedig az SSD nem fogyaszt sokat, az aktív hűtés, mint szükséges rossz, nem maradt ki a gépből, néha pedig be-bekapcsol. Hangja nem zavaró, mindenesetre furcsa érzés, hogy tablet mivolta ellenére zúg benne egy ventilátor.

Összegezve az összegyűjtött tapasztalatokat, a W500 érdekes koncepció, nagy előnye, hogy egy teljes értékű Windows fut rajta, így könnyedén kiválthatja netbookunk funkcióját (hiszen megszokott, mindennap használt programjaink is futtathatók), miközben tabletként is használható, de widgetek és egyéb trükközések nélkül. A nagy kérdés egyelőre az ár, amiről egyelőre nincs pontos információnk, de a siker javarészt ettől függ. A W500 bevezetése májusban várható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények