Acer blog: Icona One 8 tablet 8"-es kijelzővel és nyolcmagos központi egységgel

Hirdetés

Nincs könnyű dolga annak, aki számon kívánja tartani az Acer Iconia One 8 (azaz B1) család fejlődését, hiszen minden kiadásában változtat valamit a gyártó. A legújabb modellben, a B1-830-ban például ismét ARM-os SoC került, holott a B1-820-ban Intel Atom volt, előtte pedig szintén ARM. Abból a szempontból érthető a gyártó cselekedete, hogy ez a tabletcsalád a belépő szintet képviseli, így mindig azokból a komponensekből építkezik, ami megfizethető és ehhez mérten kielégítő teljesítményt is nyújt.


[+]

Jelen esetben a központi egység szerepét a nyolc darab ARM Cortex-A7-es magra épülő MediaTek MT8151 SoC tölti be (maximális órajele 1664 MHz), ami mellé mindössze 1 GB DDR3L RAM és 16 GB (microSD-vel bővíthető) eMMC tárhely került, a megjelenítésről pedig az ARM Mali-450-es IGP gondoskodik MP4 kiépítésben, ami sajnos nem tudja az OpenGL ES 3.0-t. A sok mag papíron – a memória és tároló méretét leszámítva – jól hangzik, de ne gondoljunk minden téren elsöprő teljesítményre, hiszen nagyjából két éve kifejlesztett lapkáról van szó, azóta pedig sok víz lefolyt a Dunán. Ám ne feledjük, hogy belépő szintű masináról beszélünk, ahhoz képest pedig elég jól teljesít, nem csoda, hogy ez a SoC mind a mai napig közkedvelt az olcsóbb okostelefonok világában is.


[+]

Tulajdonképpen a mindennapi normál használat során nem találtuk gyengének, rendkívül flottul ment minden kipróbált alkalmazás a gyárilag telepített Android 5.1-es rendszeren, amihez persze az is hozzá járult, hogy a kijelző mindössze 1280x800 képpontos, így ennek kiszolgálása sem okozott gondot. Maga az operációs rendszer egy alap Android, de az Acer megpakolta saját alkalmazásaival, és tudását kiegészítették EZ WakeUP, EZ Snap és EZ Tasking funkciókkal – ezeket használva gesztusokkal ébreszthetjük fel alvó állapotból a masinát, készíthetünk képernyőmentést, stb.


[+]

Nem beszéltünk még az általános felépítésről és a kijelzőről. A 355 grammos masina vastagsága 9,5 milliméter, tehát átlagos értékekről beszélünk, a kijelző viszont IPS, így a betekintési szögek rendben vannak, akárcsak a színek. Sajnos ez nem a Zero Air Gap technológiával készült, amivel  cég komolyabb tabletjei, automatikus fényerőszabályzás sincs, valamint a maximális fényerő lehetne kicsit combosabb kültéri használathoz. Megkapjuk az elmaradhatatlan IEEE 802.11a/b/g/n-es Wi-Fi és Bluetooth vezérlőt is, valamint a töltésre is használható micro USB 2.0-s portot, a sztereó hangszórót és a jack hangkimenetet is, ám sajnos nincs HDMI.


[+]

A fehér műanyag házon elfért két kamera is: az előlapi 0,3, a hátlapi 5 megapixeles, de nem alkotnak maradandót, ahogy a kategóriában megszokhattuk. Apropó műanyag ház. Ezen még dolgozhattak volna egy picit, ugyanis egy csöppet hajlékony a masina, ami mondjuk még nem lenne baj, ha nem nyomorgatjuk. Ami inkább zavaró, hogy hosszanti éleinél egy kézbe fogva kicsit recseg a hátlap, amire az lett volna a megoldás, hogy jobban hozzárögzítik az alatta lévő 17 Wh-s akkuhoz – a hátlapot egy ujjal középen megtámasztva a jelenség ugyanis megszűnik.

Összességében véve az Iconia One 8 a nagy luxust mellőzve teljesíti azokat a követelményeket, amikre egy átlagos otthoni felhasználónak szüksége van a zökkenőmentes tabletes kikapcsolódáshoz, mindezt 50 000 forintért.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés