Acer blog: Aspire P3 az "ultratablethibrid"

Májusban láthattunk először az Acer új Ultrabookját, a 11,6"-es P3-at, ami meglepetésünkre nem az, amire a kategória alapján számítottunk. Ha azt halljuk, Ultrabook, akkor felépítését tekintve sokkal inkább egy notebookra gondolunk, mint egy tabletre. Márpedig a P3 inkább ez utóbbit testesíti meg, csak kapott egy vezeték nélküli billentyűzetet, valamint egy hajtogatható tokot, amit igény szerint notebookhoz hasonló állásba, vagy a billentyűzetre ráhajtva tablet pozícióba állíthatunk. Ezzel a módszerrel a tablet mindössze 790 grammot nyom a mérlegen (tokkal kompletten 1,3 kg), ami igen jól cseng az Ultrabook kategóriában.


[+]

Szükség szerint a tokból a P3 kivehető, amire főként akkor lesz szükség, ha a hátoldali kamerát használni szeretnénk, a tokon ennek ugyanis nem alakítottak ki semmilyen kivágást. Érthető módon, hiszen elcsúfította volna a tok fedelét, amire egy kis fül is került, ha esetleg tollat szeretnénk a bevitelhez használni (ez alapból a dobozban nem volt benne). Ebben a formában a P3 egyébként a W700 tabletre hasonlít, de ennek ellenére a P3 nem egyezik meg a W700-zal, noha ez utóbbihoz is van hasonló billentyűzetes tok.


[+]

A fedelet felnyitva a P3 azonnal életre kel, nem kell semmit sem nyomnunk. Az SSD-ről pillanatok alatt feláll a teljes értékű Windows 8, és azonnal kezdhetjük a munkát. Alapvetően a kezelés az érintőképernyővel történik, a billentyűzeten csak gombokat találunk, Ultrabooktól nem megszokott módon touchpadot nem kapunk. Mivel a kijelző eléggé közel van, így ez nem probléma, de az elején oda kell figyelnünk, hogy kiiktassuk azt a reflexet, amivel a touchpadot keressük kezünkkel.A billentyűzet háttérvilágítását kicsit hiányoltuk, de saját akkus mivolta miatt ezt be kellett áldozni az üzemidő oltárán.


[+]

A hardver az említett SSD-n felül (ami 60 vagy 120 GB lehet) alacsony fogyasztású, Y szériás Intel Core i3 és i5 processzorokból áll, ami mellé 4 GB RAM került. Fontos megjegyezni, hogy idehaza egyelőre csak a Core i3-3229Y processzorral szerelt változat kapható, a tesztgépben lévő Core i5-3339Y-nal szerelt kiadás egyelőre nem elérhető. CPU-tól függetlenül a 11,6"-es, HD (1366x786) felbontású, 10 ujjal taperolható IPS érintőkijelzőt a processzorban lévő HD Graphics 4000 IGP hajtja meg, tehát nem játékosoknak szánt géppel van dolgunk most sem. Az akkumulátor 42 Wh-s, ezzel a gyártó szerint hat órás üzemidő érhető el.


[+]

Cserébe a P3 halk és minden más, a grafikus processzor erejét mellőző alkalmazás lendületesen fut rajta. Első látásra kicsit félelmetes lehet a tablet rögzítési megoldása a billentyűzeten (gyakorlatilag a tok éle csúszik bele a billentyűzeten kialakított vájatba), de ha nem bánunk vele vadul, akkor nem fog kicsúszni. Az oldalirányú erőket egyébként ez a kialakítás jól viseli, az előre-hátra döntésnél kell vigyázni. Sajnos ez a pozíció fixálja a kijelző és a billentyűzet által bezárt szöget,de ezt elég jól eltalálták, tapogatáshoz, ölben való munkához is használható.

Ráhajtva a billentyűzetre, tablet üzemmódban
Ráhajtva a billentyűzetre, tablet üzemmódban [+]

Az SSD által kínált tárterülettől függően a P3-ért 205 000 (60 GB) és 227 000 (120 GB) forintot kérnek el, amiért a három év garanciát is megkapjuk. Az ár tudatában vizsgáljuk meg, hogy kinek ajánlott egy ilyen gépet vásárolni. Tény, hogy a P3 kialakítása miatt bizonyos helyzetekben körülményesebben használható, mint egy notebookszerű Ultrabook, ugyanakkor megvan az a szabadság, hogy egy erős tabletet varázsolhatunk belőle, és még csak a tokból sem kell kiszedni. Persze a gyártó a hibrid kiállást megoldhatta volna úgy, hogy végeredményben biztonságosabb rögzítést kapjunk, de ezt eddig csak méretes zsanérrendszerrel sikerült abszolválni, többnyire az sem volt tökéletes (lötyög, könnyebben elromlik, stb.).


[+]

Ez esetben csak fogjuk és dolgunk végeztével szempillantás alatt összehajtjuk a gépet, bevágjuk a táskánkba és mehetünk a dolgunkra. Ha pedig hazaértünk, vagy beértünk a munkahelyünkre, nincs más dolgunk, mint egy USB elosztón keresztül csatlakoztatni a beviteli eszközeinket az USB 3.0-s portra és már mehet is a munka, szórakozás. Nem utolsó sorban a P3-nak így van egyfajta stílusa, amiért szerethető és ami érdeklődést vált ki a körülöttünk lévőkből. Ennek hála bármilyen környezetben kitehetjük az asztalra, legyen az egy kávézó vagy tárgyalás, érdeklődéssel fogadják majd, nekünk nincs más dolgunk, mint a P3 rendelkezésre álló eszköztárát okosan használni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények